Ucraina a pierdut întreg contactul cu centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 11 dec 2022, 01:35

Ucraina a pierdut întreg contactul cu centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Sursa: PixaBay

Potrivit directorului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, Ucraina a pierdut întreg contactul cu centrala nucleară de la Cernobîl, la o zi după ce rușii au capturat un amplasament care a pierdut toate sursele externe de energie.

Directorul general al AIEA a mai transmis că are cunoștință de rapoarte potrivit cărora curentul a fost restabilit pe amplasament și așteaptă confirmare.

Ucraina a pierdut contactul cu centrala nucleară de la Cernobîl

Autoritatea de reglementare din Ucraina i-a transmis AIEA că generatoarele diesel de urgență oferă energie electrică CNE din Cernobîl. Pierderea ulterioară a contactului a reprezentat neputința autorității de reglementare de a furniza informații actualizate despre amplasament către AIEA.

Conform informațiilor primite înainte de pierderea contactului, ambele linii electrice ale zonei au fost defectate, deconectându-l, de fapt, de la rețea, a transmis autoritatea de reglementare a Ucrainei. Pentru a menține puterea continuă, liniile respective trebuie să fie ori reparate, ori generatoarele care au combustibil timp de două zile să aibă livrări suplimentare de motorină. Generatoarele diesel întrețineau sisteme importante pentru siguranță, inclusiv cele pentru combustibilul nuclear uzat și controlul apei și tratarea chimică a apei, transmite autoritatea de reglementare, precizând că operatorul nu a fost în stare să păstreze unele funcții precum monitorizarea radiațiilor, sistemele de ventilație

și sistemele normale de iluminat.

Citeste si: Decizia extremă luată de Elon Musk pentru ca centralele nucleare să fie repornite! Își pune sănătatea în pericol!

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Totuși, deconectarea de la rețea nu va avea un efect negativ asupra funcțiilor esențiale de siguranță ale amplasamentului, unde există diverse instalații de conducere a deșeurilor radioactive, pentru că volumul de apă de răcire din instalația de combustibil uzat este de ajuns pentru a păstra eliminarea căldurii fără alimentarea cu

energie electrică, transmite AIEA.

Dacă și energia de urgență s-ar pierde de la centrala nucleară, autoritatea de reglementare spune că va fi în continuare posibil ca personalul să supravegheze nivelul apei și temperatura bazinului cu combustibil uzat. Totuși, lucrătorii ar face această lucrare cu riscul de a altera a siguranța radiațiilor din cauza lipsei de ventilație a instalației. Pe lângă asta, nu ar putea urma procedurile operaționale de siguranță împotriva radiațiilor.

Citeste si: O familie de ucraineni a salvat 15 suflete din război, printre care s-a numărat și vloggerul Cristian Dascălu! Cum au reușit să fugă din Kiev!

Directorul general AL AIEA și-a arătat îngrijorarea legată de stricarea și epuizarea condițiilor pentru personalul de la CNE Cernobîl, a căror ture nu au putut fi schimbate înainte ca forțele ruse să captureze centrala pe 24 februarie.

Acesta a mai declarat că acest lucru pune la risc și un pilon vital al siguranței, care confirmă că „personalul de exploatare trebuie să își poată îndeplini sarcinile de siguranță și securitate și să aibă capacitatea de a lua decizii fără presiuni nejustificate”.

Legat de pierderea transmisiei de date de la distanță de la sistemele de garanții instalate pentru monitorizarea materialelor și activităților nucleare la Cernobîl și Zaporojie, AIEA nu a putut restabili comunicarea cu acele sisteme de monitorizare instalate.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.