De la începutul războiului, Ucraina a primit arme pentru a face față forțelor ruse. Luni, 7 noiembrie, autoritățile ucrainene au anunțat că au primit sisteme de apărare antiaeriană pentru a contracara bombardamentele masive ale Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene.
Citeste si: Războiul cipurilor! Cine castiga intre SUA vs China în acest domeniu?
Ucraina a primit noi sisteme de apărare antiaeriană NASAMS și Aspide din SUA, Spania și Norvegia
În ultima perioadă, forțele ruse au bombardat infrastructura ucraineană.
“Sistemele de apărare aeriană NASAMS şi Aspide au ajuns în Ucraina! Aceste arme vor întări considerabil Armata Ucraineană şi ne vor face cerul mai sigur. Vom continua să doborâm inamicii care ne atacă. Mulțumim partenerilor noștri: Norvegia, Spania şi SUA”, a anunțat pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării.
Citeste si: Diplomații G7 spun Rusiei să pună capăt imediat războiului din Ucraina
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Look who’s here!
— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) November 7, 2022
NASAMS and Aspide air defence systems arrived in Ukraine!
These weapons will significantly strengthen #UAarmy and will make our skies safer.
We will continue to shoot down the enemy targets attacking us.
Thank you to our partners: Norway, Spain and the US. pic.twitter.com/ozP4eXhgOg
Dezvoltate și produse de Raytheon Missiles & Defense și Kongsberg Defence & Aerospace din Norvegia, sistemele NASAMS sunt compuse din radare Sentinel, rachete aer-aer cu rază medie avansată și un centru mobil de coordonare a sistemului.
Acestea au o rază mai scurtă de acțiune (20-50 Km, funcție de variantă) decât bateriile sovietice S-300, dar sunt mai eficiente împotriva rachetelor ghidate (inclusiv a dronelor) și a aeronavelor de atac la sol care zboară la altitudine joasă.
De asemenea, și sistemele Aspide produse în Italia au capacitate sol – aer și aer – aer. În ultimele săptămâni, și Germania a furnizat sisteme antiaeriene Iris-T Ucrainei, în urma solicitării oficialilor de la Kiev, potrivit biziday.ro.