Ucraina admite atacarea cu drone maritime a flotei rusești din Crimeea. Atacul a avut loc la finalul lunii octombrie

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 nov 2022, 10:54

Ucraina admite atacarea cu drone maritime a flotei rusești din Crimeea. Atacul a avut loc la finalul lunii octombrie

Sursa: Twitter

Ucraina a recunoscut că a atacat cu drone maritime flota rusească din Sevastopol, Crimeea, la finalul lunii trecute. Kievul a declarat că a reușit să strângă suficienți bani pentru a achiziționa prima dronă a flotei de USV-uri.

Pentru prima dată, Ucraina a recunoscut că a atacat flota Rusiei din Crimeea, folosind drone maritime. Kievul a declarat că niciun pilot nu a fost implicat în misiune.

Ucraina recunoaște că a atacat flota Rusiei din Crimeea

Potrivit CNN, Ucraina a recunoscut faptele, spunând că totul a avut loc pe data de 29 octombrie, atunci când „dronele maritime au lovit navele rusești, într-o operațiune efectuată exclusiv cu dispozitive fără pilot”.

Dronele „mici și rapide” au reușit să provoace daune înregistrate la trei nave, iar una dintre ele este Amiral Makarov, o fragedă de război ce este și nava amiral a Flotei rusești din Marea Neagră. De asemenea, autoritățile de la Moscova au confirmat daunele provocate dragorului, dar nu au spus nimic și de alte nave.

Citește și: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, acceptă să se așeze la masa negocierilor cu Vladimir Putin. Când vor începe acestea

Conform lui H.I.Sutton, analist independent de apărare, dronele pe care Ucraina le-a folosit pentru a atacata Marina Rusă, la finalul lunii octombrie, au fost aceleași cu cele care au fost găsite și în luna septembrie, aproape de bază.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mai mult decât atât, Ucraina a transmis și faptul că, folosindu-se de platforma United 24, a reușit să strângă bani pentru a achiziționa prima dronă maritimă din flota de 100 de astfel de arme, cele care vor forma flota USV-urilor ucrainene.

Site-ul dedicat strângerii de fonduri susține că scopul este acela de a aduna „o flotă de 100 de astfel de drone maritime”, care „vor apăra mările, vor opri navele rusești care transportă rachete să părăsească golful, vor proteja navele comerciale și vor îndeplini misiuni secrete”.

Costul unei drone se ridică la 250.000 de dolari

Cu toate că prețul pentru o singură dronă este mare, Ucraina speră să le poată achiziționa pe toate cele 100.

Flota rusă terorizează în mod constant Ucraina și orașele noastre. 100 de dispozitive de suprafață multifuncționale vor cimenta succesul Marinei, după scufundarea crucișatorului Moscova și a recuceririi Insulei Șerpilor.

De asemenea, ne vor oferi posibilitatea de a proteja mai bine atât marea, cât și întregul teritoriu al țării noastre”, a transmis viceamiralul Oleksi Neijpapa, comandantul forțelor navale ale marinei ucrainene.

Ucraina a ales și numele pe care prima dronă militară îl va avea, iar aceasta se va numi Herson, susține Mihailo Fedorov, ministrul Transformării Digitale ucrainene. „S-au strâns suficiente fonduri pentru primul USV. Se va numi «Herson »”.

Citește și: China începe să se pregătească pentru război și să intensifice exercițiile militare pe care le desfășoară de câteva săptămâni

Herson este numele orașului pe care armata rusă a pus mâna la scurt timp după ce a invadat Ucraina, dar pe care l-a părăsit în urmă cu doar câteva zile, la ordinul lui Vladimir Putin.