Ieri, 16 iunie, Ucraina a dat de înțeles că ar putea să arunce în aer podul construit peste Strâmtoarea Kerci și care face legătura între Crimeea și Rusia, numit și „Podul lui Putin”.
Mai mult decât atât, conform Digi24.ro, serviciile de informații militare din Ucraina au făcut publice documente de sute de pagini care oferă informații despre modul în care podul a fost construit, susținând că informațiile vin din surse oficiale din Rusia.
Cu toate acestea, nu s-a putut stabili autenticitatea respectivelor documente, însă publicarea lor a avut loc la doar o zi după ce Ucraina, prin Dmitro Marcenko, a declarat că, în cazul în care Kievul va primi armele de care are nevoie, podul va fi „ținta numărul unu”.
Cum a reacționat Moscova?
Rusia nu a stat indeferentă și răspunsul a fost unul extrem de violent. Moscova a afirmat că, dacă podul va fi bombardat, Kievul va ajunge, din nou, ținta bombelor lui Putin.
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a spus că, dacă acest lucru va avea loc, promisiunea lui Volodimir Zelenski va fi încălcată.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Mai exact, președintele Ucrainei a promis că țara lui nu va folosi arme cu rază lungă de acțiune pentru a ataca țara vecină, iar Serghei Lavrov susține că Ucraina este de părere că Peninsula Crimeea a fost anexată ilegal de către Rusia.
Vladimir Putin a ținut un discurs cu ocazia împlinirii a opt ani de la anexarea Crimeei
Anul acesta s-au împlinit opt ani de când Rusia a anexat Crimeea. Cu ocazia acestui eveniment sărbătorit în Rusia, Vladimir Putin a ținut un discurs, spunând că Peninsula nu a fost anexată ilegal, așa cum se spune.
„Noi suntem un popor multinațional, Federația Rusă, uniți printr-o soartă comună pe pământul nostru. Aceasta este primul rând din legea de bază a Rusiei, Constituția, și fiecare rând e plin de un sens profund, are o însemnătate.
Citeste si: Discursul lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei: "S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume"
Pe pământul nostru, uniți de o soartă comună. Așa probabil au gândit și oamenii când au mers la referendum în Crimeea, pe 18 martie, 2014. Ei au trăit și trăiesc pe pământul lor și au vrut să trăiască o soartă comună cu patria lor istorică, cu Rusia. Ei au avut tot dreptul la acest lucru și și-au atins scopul. Îi felicităm, în primul rând, pe ei, cu această sărbătoare. Este sărbătoarea lor.
Nu este o chestiune de decizii. Cei din Crimeea și cei din Sevastopol au făcut lucruri corecte când au pus o barieră în calea naționalismului. A elibera oamenii de suferințe, de genocid este principalul motiv și scopul operațiunii militare pe care noi am început-o în Donbas și în Ucraina. Acesta este scopul.”, a spus Vladimir Putin, conform Dcnews.ro.