Ucraina arestează o femeie pentru un complot de ucidere a lui Zelenski

Author: Bogdan Frațilă

Serviciul de securitate ucrainean a anunțat că o femeie a fost arestată în legătură cu un complot rusesc de ucidere a președintelui Volodymyr Zelensky.

Sursa: Captură YouTube

Serviciul de securitate ucrainean a anunțat că o femeie a fost arestată în legătură cu un complot rusesc de ucidere a președintelui Volodymyr Zelensky.

Serviciul de securitate ucrainean a anunțat că o femeie a fost arestată în legătură cu un complot rusesc de ucidere a președintelui Volodymyr Zelensky. Serviciul a declarat că femeia a încercat să afle itinerariul înainte de vizita acestuia la Mykolaiv, orașul afectat de inundații, în iunie.

Nu e prima data

Ucraina acuză în mod regulat locuitorii locali care susțin Rusia că transmit informații pentru a ajuta armata Moscovei.

Dl Zelensky a confirmat că a fost informat despre arestare, spunând că șeful SBU l-a pus la curent cu privire la "lupta împotriva trădătorilor". Rusia nu a comentat arestarea.

Serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a declarat într-o declarație că femeia a fost arestată "în flagrant" în timp ce încerca să transmită informații rușilor. Aceștia au afirmat că, înainte de vizită, femeia a încercat să adune informații pentru a încerca să afle planurile dlui Zelensky în regiunea sudică Mykolaiv.

De asemenea, ei au publicat o imagine a suspectei cu ofițeri mascați ai SBU într-o bucătărie, estompând atât fețele femeii, cât și pe cele ale ofițerilor.

Dl Zelensky a vizitat Mykolaiv în iunie pentru a vedea pagubele provocate de ruperea barajului Kakhovka și apoi din nou în iulie, după un bombardament intens al Rusiei. Serviciul de securitate a declarat că a fost informat despre complot înainte de vizită și a pus în aplicare măsuri de securitate suplimentare.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Viitoare planuri ofensive rusesti?

Acesta a susținut că Rusia plănuia un "atac aerian masiv asupra regiunii Mykolaiv", iar suspectul încerca să le furnizeze informații despre locațiile sistemelor de război electronic și depozitele cu muniție care ar putea fi vizate de armata rusă.

Potrivit SBU, suspectul locuia într-un orășel numit Ochakiv, pe care dl Zelensky l-a vizitat în luna iulie, și lucra într-un magazin la o bază militară de acolo.

Se înțelege că SBU nu l-a arestat pe suspect în momentul vizitei și a luat măsuri de securitate pentru a preveni un atac asupra președintelui ucrainean. Agenții au urmărit-o după vizită pentru a afla mai multe despre acțiunile sale și "însărcinările primite" de ruși, a adăugat SBU.

În comunicat se afirmă că suspecta a condus în zonă și a făcut fotografii și înregistrări video ale unor instalații militare ucrainene. Se așteaptă ca ea să fie acuzată de diseminarea neautorizată de informații despre mișcările de arme și trupe. Dacă va fi găsită vinovată, ea ar putea face până la 12 ani de închisoare. Forțele de securitate ucrainene au efectuat o serie de arestări ale unor presupuși "agenți ruși" care, în opinia lor, ajutau la localizarea țintelor pentru loviturile aeriene rusești.

Citește și: Zelenskyy îl critica dur pe președintele bulgar din cauza opoziției sale față de înarmarea Ucrainei

Citește și: Biden apără decizia de a trimite Ucrainei arme controversate!

Citește și: Șeful Wagner dă vina pe ministrul rus al Apărării pentru război!