Ucraina și Moldova au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană

Autor: Andrei Costanda
Actualizat: 25 iun 2024, 10:37

Procesul de aderare la Uniunea Europeană ar putea fi accelerat pentru Ucraina și Republica Moldova.

Sursa: PixaBay

Uniunea Europeană și cele două țări vecine, Ucraina și Republica Moldova, au demarat oficial procesul de aderare, marcând un pas semnificativ spre integrarea acestora în comunitatea europeană.

Într-o mișcare istorică, Uniunea Europeană a lansat marți, la Luxemburg, negocierile oficiale de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, potrivit agenției Agerpres. Aceste discuții au loc în cadrul unei conferințe interguvernamentale (CIG), un pas crucial în drumul celor două țări către statutul de membre cu drepturi depline ale UE.

 Ucraina și Moldova au pornit procesul de aderare la Uniunea Europeană

Negocierile de aderare reprezintă un proces complex și dificil, care implică o analiză detaliată a legislației naționale a țărilor candidate pentru a verifica compatibilitatea cu acquis-ul comunitar.

Potrivit unor surse diplomatice, discuțiile cu Ucraina au fost deschise oficial marți după-amiază, urmate de cele cu Republica Moldova.

Deschiderea acestor negocieri nu a fost lipsită de provocări. Opoziția vehementă a Ungariei, condusă de premierul Viktor Orban, a complicat procesul. Orban, un aliat apropiat al Rusiei, s-a opus inițial oricăror discuții de aderare cu Ucraina, invocând nepregătirea acesteia și a blocat, de asemenea, ajutorul militar european pentru Kiev.

În cele din urmă, Ungaria a cedat presiunilor și a părăsit masa negocierilor la summitul liderilor UE-27 din decembrie, permițând celor 26 de omologi ai săi să deschidă oficial negocierile de aderare cu Kievul și Chișinăul.

Citește și: Cine este Alina, femeia care a fost găsită decedată pe bancheta din spate a unei mașini! Autorul crimei ar fi încercat să mascheze fapta cu un accident rutier

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 22 iunie 2024: Este prăznuită Sâmbăta Morților

Etapele procesului de aderare la UE

După deschiderea oficială a conferinței interguvernamentale, negociatorii vor începe analiza legislației naționale a Ucrainei și Republicii Moldova pentru a evalua compatibilitatea acesteia cu normele UE. Această etapă, cunoscută sub numele de „screening”, durează în mod obișnuit între unul și doi ani.

Totuși, în cazul acestor două țări, procesul ar putea fi accelerat datorită informațiilor deja disponibile despre situația lor legislativă.

Cu toate acestea, deschiderea efectivă a capitolelor de negociere este puțin probabilă înainte de sfârșitul anului. Ungaria, care preia președinția semestrială a Consiliului UE la 1 iulie, nu manifestă prea mult entuziasm pentru aderarea Ucrainei, ceea ce ar putea întârzia procesul.

Înainte de deschiderea oficială a negocierilor, Comisia Europeană a declarat la 7 iunie că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit condițiile prealabile pentru aderare.

Ucraina trebuie să intensifice măsurile anti-corupție și să limiteze influența oligarhilor, în timp ce ambele țări trebuie să acorde o mai mare atenție minorităților etnice, o cerință accentuată de Ungaria datorită comunității maghiare din Ucraina.

Statutul de țară candidată

Statutul de țară candidată a fost acordat Ucrainei în iunie 2022, la câteva luni după izbucnirea războiului cu Rusia, într-un gest simbolic de solidaritate din partea UE.

Aceeași recunoaștere a fost acordată și Republicii Moldova. În timp ce deschiderea negocierilor reprezintă un pas important, aderarea efectivă rămâne un proces lung și dificil, plin de provocări economice și politice.

Pentru a face față acestei extinderi, Uniunea Europeană intenționează să se reformeze, îmbunătățindu-și guvernanța și procesul decizional, care sunt deja complexe cu 27 de state membre. Aderarea Ucrainei, o țară cu o populație de peste 40 de milioane de locuitori și o putere agricolă majoră, va necesita un sprijin financiar substanțial și o adaptare a structurilor UE pentru a integra noii membri eficient.