Ucraina susține că, în Moscova, copiii deportați sunt adoptați ilegal

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 23 mai 2023, 04:10

rusia-ucraina-adopții-ilegale-copii-deportați

Sursa: Istock

Ucraina acuză Rusia că organizează adopții ilegale în ceea ce privește copiii deportați. Încă de la începutul războiului, mii de copii au ajuns în Rusia în mod ilegal, fără a avea vreo posibilitate de a se întoarce la părinții lor ucraineni.

Ucraina susține că Moscova organizează mai multe adopții ilegale ale copiilor deportați de la începutul războiului.

Copiii continuă să fie luați de lângă familiile lor din Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina susține că Rusia continuă să răpească copii de pe teritoriul ucrainean şi să aranjeze adopţia lor ilegală de către cetăţeni ruşi”.

„Mai mult de 1000 de copii din Mariupol au fost daţi ilegal (spre adopţie) unor străini la Tiumen, Irkutsk, Kemerovo şi în districtul Altai”, a mai spus acesta, citând informațiile

venite din partea autorităților din Krasnodar, un oraș din Ucraina, situat în apropiere de Rusia.

Mai mult decât atât, ministrul de Externe susține că, în aceeași regiune, mai mult de 3.000 de copii se află, în prezent, în „instituții specializate”.

În continuare, oficialul a menționat faptul că toate aceste acțiuni ale Rusiei reprezintă o „încălcare gravă a Convenției de la Geneva” în ceea ce privește protecția civilă în timpul războiului.

De asemenea, este încălcată și convenția ONU cu privire la drepturile copiilor.

Citeste si: Cine a omorât-o, de fapt, pe Daria Dughina. Rusia învinovățește America și Ucraina pentru atac

„Toţi copiii ucraineni transferaţi ilegal pe teritoriul rus trebuie să fie restituiţi părinţilor lor sau tutorilor lor legali”, a continuat Ministerul, relatează digi24.ro.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Peste 2.000 de copii au fost deportați în Rusia

La finalul lunii iunie, numărul copiilor care au fost deportați în Rusia a ajuns la 2.000, iar numărul acestora, în prezent, este mult mai mare.

Conform romania.europalibera.org, la acea vreme, Rusia pregătea o lege care le permite cetățenilor săi să adopte copiii din Ucraina prin intermediul unui procedeu mult mai rapid.

„Am aflat că o mulțime de copii au fost duși din cele două republici separatiste, Donețk și Luhansk, la Romașka. Acesta este un centru sportiv și de recreere în apropiere de Taganrog. Unii copii au fost apoi mutați în regiunea Moscovei și au fost chiar plasați în familii și luați în custodie temporară.

Aceste cifre au fost furnizate de Avocatul Poporului pentru copii din regiunea Moscova.

În prezent, există 27 de copii în această situație. Iar în Romașka sunt în jur de 400, luați din patru orfelinate din Donețk și Uglegorsk”, susține jurnalista Anna Rîjkova.

Deportarea copiiilor ucraineni în Rusia reprezintă o crimă împotriva umanității și, din acest punct de vedere, Ucraina nu a putut face nimic.

Citeste si: În ce condiții ar putea Rusia să folosească armele nucleare: „Răspuns de autoapărare față de un atac”

„Toți orfanii și copiii cu diferite grade de handicap care se aflau în grija statului au fost evacuați din Mariupol pe 24-25 februarie. Pe 27 februarie, în oraș nu mai exista niciun orfan oficial. Printre cei evacuați în Federația Rusă se numără nouă orfani care și-au pierdut părinții în urma războiului și copii din familii separate. Cunoaștem astfel de situații, despre copii care au fost pur și simplu luați de la părinții lor”, a mărturisit Piotr Andriușcenko, consilierul primarului din Mariupol.

 

Taguri:

Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.