Executivul UE a recomandat, de asemenea, statutul de candidat pentru Moldova, un alt fost stat sovietic care a lansat o cerere de aderare la UE la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina. Însă a dat un răspuns mai rezervat în cazul Georgiei, afirmând că țara trebuie să continue reformele anticorupție și judiciare, relatează The Guardian.
Ucraina și Moldova au nevoie de statut de țară candidată pentru a adera la UE
Liderii UE vor decide săptămâna viitoare dacă vor acorda celor trei state statutul de candidat la UE, deși aderarea deplină ar putea dura ani de zile. Decizia ar fi un pas istoric pentru Ucraina, unde reformatorii au căutat schimbări democratice de la protestele Maidan din 2014, evenimente care au fost preludiul anexării Crimeei de către Rusia și al războiului împotriva vecinului său.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Ucraina a făcut progrese în ultimii opt ani. Ea a citat reformele pentru a crea o economie de piață, un sistem judiciar independent și pentru a combate corupția, dar a spus că mai sunt multe de făcut pentru a permite Ucrainei să progreseze în negocierile de aderare.
Citeste si: Klaus Iohannis dă vina pe pandemie și pe război pentru faptul că România nu trece la zona euro
„Ucraina ar trebui să fie primită ca țară candidată. Acest lucru se bazează pe faptul că s-au făcut eforturi bune, dar mai sunt încă multe lucruri importante de făcut”, a declarat ea reporterilor.
„Întregul proces se bazează pe merit. Deci, se desfășoară ca la carte și, prin urmare, progresul depinde în întregime de Ucraina. Ucraina este cea care o are în mâinile sale”, a continuat aceasta.
„Știm cu toții că ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană. Vrem ca ei să trăiască alături de noi, visul european”, a adăugat Von der Leyen.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că propunerea UE „cu siguranță va aduce victoria noastră mai aproape”.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Rezultatul pentru ca Ucraina să obțină statutul de țară candidată pare pozitiv, în urma unei vizite efectuate joi de patru lideri UE pentru a se întâlni cu Zelenskiy. „Ucraina face parte din familia europeană”, a declarat cancelarul german, Olaf Scholz, în cadrul unei conferințe de presă cu Emmanuel Macron din Franța, Mario Draghi din Italia, Klaus Iohannis din România și Zelenskiy.
Aderarea la UE ar putea dura ani de zile. Unele țări din UE au rețineri în a oferi speranțe false Ucrainei înainte de discuțiile exigente de aderare, despre care Macron a sugerat că ar putea dura zeci de ani. Președintele francez a cerut crearea unei noi comunități politice europene care să permită viitorilor și foștilor membri să aprofundeze legăturile în materie de securitate, energie și circulație a persoanelor.
Decizia de a acorda unei țări statutul de candidat la UE este o etapă procedurală extrem de încărcată, care durează de obicei ani de zile și deschide calea discuțiilor privind alinierea la legislația UE. Albania a avut nevoie de mai mult de cinci ani pentru a primi statutul de candidat. Macedonia de Nord a devenit candidată la UE în 2005, dar încă așteaptă să înceapă negocierile de aderare.
Citeste si: România, cu un pas mai aproape de Spaţiul Schengen. Cine va face lobby în favoarea noastră
Von der Leyen a declarat că Comisia dorește, de asemenea, acordarea statutului de candidat la UE pentru Moldova, care și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică în curs de destrămare în 1991 și care este preocupată de efectul de propagare a conflictului din Ucraina. Potrivit lui Von der Leyen, Moldova se află „pentru prima dată de la independență pe o cale cu adevărat pro-reformatoare, anti-corupție și europeană”. Ea a declarat că economia și administrația publică mai au nevoie de „îmbunătățiri majore”, dar și-a exprimat încrederea în guvern.
Georgia, un alt stat post-sovietic, ar trebui să primească „o perspectivă europeană”, o treaptă inferioară pe scara aderării la UE față de statutul de candidat, a declarat Comisia.
Olivér Várhelyi, comisarul european pentru extindere, a solicitat încetarea polarizării politice din Georgia, enumerând o serie de reforme pe care Tbilisi trebuie să le realizeze pentru a obține statutul de candidat. Printre acestea se numără reformele judiciare, crearea unei agenții anticorupție independente, intensificarea luptei împotriva crimei organizate și o mai mare protecție a libertății presei.