Ucraina vrea să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 18 iun 2024, 05:25

Guvernul de la Kiev vrea să dea în judecată pentru a anula interdicția de import a produselor agricole ucrainene

Sursa: PixaBay

Guvernul de la Kiev vrea să dea în judecată pentru a anula interdicția de import a produselor agricole ucrainene

Guvernul de la Kiev vrea să dea în judecată pentru a anula interdicția de import a produselor agricole ucrainene impusă de Polonia, Ungaria și Slovacia. Vineri, UE a ridicat restricțiile.Ucraina vrea să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia pentru interzicerea importurilor de produse agricole ucrainene. Cele trei țări vecine ale Ucrainei își anunțaseră vineri propriile restricții asupra importurilor de cereale ucrainene.

Amenințarea unor măsuri de retorsiune

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solskyj, a declarat că, în opinia sa, țara sa va intenta un proces împotriva celor trei țări "în viitorul apropiat". Reprezentantul pentru comerț, Taras Kachka, a declarat pentru publicația Politico: "Este important să dovedim că aceste măsuri sunt greșite din punct de vedere juridic. În plus, Ucraina ar putea impune măsuri împotriva Poloniei dacă Varșovia nu își schimbă cursul. "Am fi obligați să luăm măsuri de retorsiune pentru produsele suplimentare și am interzice importul de fructe și legume din Polonia".


În luna mai, UE impusese un embargo care permitea Bulgariei, Poloniei, României, Slovaciei și Ungariei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene. Cu toate acestea, transportul acestor produse prin aceste state a rămas permis.UE a lăsat această interdicție să expire vineri, după ce Ucraina a declarat că va lua măsuri pentru a înăspri controalele asupra exporturilor către țările vecine.Interdicția UE a fost menită să protejeze agricultura din aceste țări de concurență și să împiedice astfel scăderea prețurilor.
Întrucât Ucraina a fost restricționată să exporte cereale către Orientul Mijlociu și Africa de la atacul rusesc, piața UE a devenit din ce în ce mai interesantă pentru această țară, care obține aproximativ jumătate din veniturile sale economice din exporturile de cereale. În prezent, exporturile prin Marea Neagră sunt blocate în totalitate de Rusia, astfel că Ucraina trebuie să găsească alte rute de export.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Özdemir consideră că interdicția este ilegală

Mulți miniștri ai agriculturii din UE au fost iritați de cele trei state membre din Europa de Est. Potrivit ministrului german al agriculturii Cem Özdemir, restricțiile la import menținute de acestea în mod independent nu sunt probabil compatibile cu legislația UE. El a declarat că nu vede niciun motiv pentru astfel de măsuri. Potrivit informațiilor sale, piața absoarbe foarte bine cerealele ucrainene.

Ministrul austriac al agriculturii, Norbert Totschnig, a declarat că acum Comisia Europeană este chemată să acționeze: "A merge de unul singur duce la distorsiuni de care suferă și alții. Ministrul spaniol al agriculturii, Luis Planas, a declarat, de asemenea, că măsurile unilaterale care restricționează accesul la piața internă nu sunt acoperite de lege. Spania deține în prezent președinția UE.
În Bulgaria, fermierii au protestat cu blocaje împotriva ridicării interdicției de import de cereale din Ucraina.
În întreaga țară, manifestanții au blocat astăzi temporar tronsoanele și drumurile de acces la punctele de frontieră cu România și Grecia, cerând ca și Bulgaria să continue să interzică importurile de grâu, semințe de floarea-soarelui, porumb și rapiță din Ucraina. De asemenea, ei cer interzicerea importurilor de ulei comestibil, fructe și legume, lapte și produse lactate, carne, animale și miere din Ucraina. Cu toate acestea, premierul Nikolay Denkov a declarat duminică, având în vedere protestele, că "nu va negocia cu teroriștii".

Citește și: Bucăți dintr-o posibilă dronă, pe teritoriul României! Armata face acum verificări în zonă

Citește și: VIDEO Kim Jong Un în Rusia. Scaunul pe care urma să stea liderul nord-coreean a fost dezinfectat înainte de întâlnirea cu Putin

Citește și: Un militar a fost găsit fără suflare într-o unitate din București. Acesta a fost împușcat mortal