Ucrainenii anunță că au lovit "Moscova", crucișătorul emblematic al marinei ruse de război

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 14 ian 2023, 06:15

Ucrainenii spun că au lovit nava amiral a Rusiei. Crucișătorul Moskva este grav avariat și echipajul este evacuat.

Forțele armate ucrainene au anunțat că au distrus una dintre cele mai importante nave din flota rusă: crucişătorul „Moscova”. Reacția Kremlinului nu a întârziat să apară!

Citeste si: Rusia amenință bombardarea masivă a capitalei Kiev: „Forțele Armate ale Federației Ruse vor lovi în centrele decizionale, inclusiv la Kiev”

Ucrainenii anunță că au lovit "Moscova", crucișătorul emblematic al marinei ruse de război

Se pare că rachetele ucrainenilor au distrus cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre, crucişătorul „Moscova”.

Rușii confirmă că nava este rav avariată și că nu mai poate fi folosită, însă aceștia susțin că din cauza unui incendiu care a avut loc la bord și a făcut ca tot armamentul să explodeze, nicidecum că ar fi mâna adversarilor ucraineni. Crucişătorul „Moscova” a fost complet evacuat, anunță agenția rusă de presă Tass.  

„S-a confirmat că nava Moscova a mers astăzi exact acolo unde a fost trimisă de către grănicerii noștri de pe Insula Șerpilor!”,  a afirmat Marchenko.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 50 de război. Americanii trimit un nou ajutor militar Ucrainei. Explozii la bordul crucișătorului rusesc de rachete Moskva

Se pare că rușii nu au reușit să ajungă în timp util pentru a stinge incendiul.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Mai mult, oficialul ucrainean Maksym Marchenko spune la bordul acesteia ar fi fost un echipaj de 510 membri. 

Ministrul rus al Apărării a declarat că nava ar fi fost cuprinsă de flăcări, după un incendiu, iar toată muniția a explodat. Totodată, el afirmă că întreg echipajul care se afla la bordul crucişătorului „Moscova” a fost evacuat și nimeni nu a fost lăsat în urmă. 

„În urma unui incendiu la bordul navei, muniția a explodat.    Nava a fost grav avariată. Echipajul a fost complet evacuat”,  a declarat ministerul rus al Apărării, conform agenției de presă din Rusia, „Tass”. 

Ce se știe despre crucișătorul Moskva

Inițial vasul de răzvoi a fost numit "Slava" și rebotezat "Moskva". A devenit nava amiral a Flotei ruse la Marea Neagră în anul 2000.

Are 186 de metri lungime și un echipaj de aproximativ 500 de marinari.

Principalele sale arme sunt lansatoarele de rachete anti-navă Vulkan P-1000.

Moskva a jucat un rol-cheie în campania militară a Rusiei în Siria, în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, campanie care a început în 2015, potrivit Antena3.ro.