UE aduce sancțiunile împotriva Iranului

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 13 iul 2023, 03:40

Țările UE au căzut de acord cu privire la sancționarea Iranului ca urmare a represiunii brutale a protestelor legate de moartea lui Mahsa Amini

Patru diplomați europeni au declarat că s-a ajuns la un acord politic privind sancțiunile și că o reuniune a miniștrilor de externe care va avea loc lunea viitoare la Luxemburg le va oficializa.

Țările UE au căzut de acord cu privire la sancționarea Iranului ca urmare a represiunii brutale a protestelor legate de moartea lui Mahsa Amini, au declarat diplomați, în timp ce demonstrațiile continuă să zguduie țara.

Uniunea Europeana va impune sanctiuni

Patru diplomați ai UE au declarat că s-a ajuns miercuri la un acord politic privind sancțiunile și că o reuniune a miniștrilor de externe care va avea loc lunea viitoare la Luxemburg urmează să le oficializeze.

Nu au existat detalii privind sancțiunile iminente, dar Statele Unite, Marea Britanie și Canada au vizat deja separat ramurile de securitate ale guvernului iranian.

Statele Unite și Marea Britanie au impus sancțiuni poliției iraniene pentru moralitate, care a arestat-o luna trecută pe Amini, în vârstă de 22 de ani, pentru că ar fi purtat un văl hijab în mod necorespunzător.

Ea a fost dusă inconștientă de la o secție de poliție la spital, unde a murit. Familia ei, protestatarii din Iran, oficialii occidentali și grupurile de apărare a drepturilor, toți au calificat moartea ei drept o "crimă".

Iranul neagă acest lucru și spune că ea a murit din cauze naturale legate de o operație din copilărie.

Săptămâna trecută, Canada a declarat că va refuza permanent intrarea în țară a peste 10.000 de membri ai regimului iranian, inclusiv a celor care aparțin Gărzii Revoluționare, care conduce o represiune mortală în fața protestelor.

Cele mai recente sancțiuni europene vor ateriza într-un moment delicat, având în vedere că UE joacă un rol de coordonare în discuțiile menite să revigoreze un acord din 2015 care a limitat activitățile nucleare ale Iranului.

Aceste discuții se află într-un impas, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Proteste violente

Miercuri, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, i-a acuzat din nou pe "dușmanii" Iranului că alimentează "revolte de stradă".

"Acțiunile inamicului, cum ar fi propaganda, încercarea de a influența mințile, crearea de agitație, încurajarea și chiar învățarea fabricării de dispozitive incendiare sunt acum complet clare", a declarat el.

Khamenei a acuzat deja Statele Unite, Israelul și "agenții" lor de a alimenta protestele.

"Astăzi, toată lumea confirmă implicarea inamicilor în aceste revolte de stradă", a declarat el miercuri, într-o întâlnire televizată cu Consiliul de Expediență, un organism consultativ.

Între timp, s-au auzit din nou focuri de armă, în timp ce forțele de securitate iraniene se confruntau cu protestatarii, în cadrul unei represiuni care, potrivit grupurilor de apărare a drepturilor, a costat deja cel puțin 108 vieți, mulți copii numărându-se printre morți.

Cântecele protestatarilor au fost întrerupte de împușcături în orașele Isfahan și Karaj și în orașul natal al lui Amini, Saqez, în înregistrări video difuzate de două organizații pentru drepturile omului cu sediul în Norvegia.

"Moarte dictatorului", au strigat studentele care și-au dat jos, în mod sfidător, eșarfele obligatorii hijab, în timp ce mărșăluiau pe o stradă din Teheran, într-o înregistrare video verificată de AFP.

Tinerele femei, studentele universitare și chiar școlărițele își dau jos hijaburile și se confruntă cu forțele de securitate în cel mai mare val de tulburări sociale care a cuprins Iranul în aproape trei ani.

Cel puțin 28 de copii au fost uciși, iar alte sute au fost reținuți și închiși, în mare parte în închisori pentru adulți, au declarat grupurile de apărare a drepturilor.

Citeste si: Drepturile femeilor în Iran- Sportivii sporesc presiunea, FIFA tace

Citeste si: Putin se razgandeste si ofera gaz prin Nord Stream 2. Germania refuza!

Citeste si: Economia Rusiei din ce in ce mai rau dupa razboi