Minoritatea sârbă din Kosovo vrea să demisioneze din funcțiile publice în semn de protest față de obligația de a pune plăcuțe de înmatriculare kosovare pe mașini. UE se teme că această dispută ar putea distruge succesele medierii.
UE este alarmată de noua creștere a tensiunilor dintre Kosovo și Serbia. Pe fond, este vorba de o dispută privind obligația guvernului kosovar de a furniza vehiculelor o plăcuță de înmatriculare națională.
"Nu există nicio soluție" pentru disputa actuală
Retragerea din funcțiile publice sau politice "nu este o soluție la disputele actuale", a avertizat șeful diplomației europene, Josep Borrell.
"Ultimele evoluții pun în pericol ani de muncă pentru dialogul dintre Belgrad și Pristina. Am făcut apel la ambele părți să se abțină de la acțiuni unilaterale care pot duce la noi tensiuni", a scris el pe Twitter.Într-o declarație scrisă, Borrell a făcut apel atât la Kosovo, cât și la Serbia să rezolve tensiunile recente prin dialog. Pentru a evita o escaladare, a spus el, guvernul kosovar ar trebui să prelungească termenul limită pentru reînmatricularea vehiculelor și să suspende deocamdată amenzile în cazul în care proprietarii de mașini nu au aplicat încă plăcuțe de înmatriculare kosovare.Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, reprezentanți ai forței de protecție KFOR și reprezentantul special al UE pentru dialogul dintre Belgrad și Pristina, Miroslav Lajcak, au exprimat sentimente similare. KFOR ar trebui să contribuie la stabilitatea în regiune în cadrul misiunii de pace conduse de NATO de la sfârșitul războiului din Kosovo din anii 1990.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Termenul pentru schimbarea plăcuțelor de înmatriculare probabil prelungit
Potrivit rapoartelor agenției de presă dpa, guvernul de la Pristina a dat deja curs acestei cereri de prelungire a termenului limită. Proprietarii de autoturisme vor avea acum timp până la 21 aprilie anul viitor pentru a-și schimba plăcuțele de înmatriculare. Cu toate acestea, potrivit dpa, Kosovo a luat măsuri în ceea ce privește personalul, demitându-l pe șeful poliției regionale responsabil pentru regiunea sârbă din nordul Kosovo.
Acesta refuzase să le ceară oamenilor să își schimbe plăcuțele de înmatriculare.Serbia nu recunoaște suveranitatea Kosovo
UE mediază de ceva timp între Serbia și Kosovo pentru a obține o apropiere în conflictul dintre cele două țări. În august, după o lungă dispută, guvernele sârb și kosovar au convenit asupra unor reglementări reciproce de intrare și au negociat, sub medierea UE, un acord privind libera circulație a persoanelor. Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, dar guvernul sârb încă nu îl recunoaște ca stat independent, ci îl consideră un teritoriu separatist. Germania recunoaște suveranitatea Kosovo și ambele țări doresc să devină membre ale UE. Serbia a primit deja statutul de țară candidată și negociază cu UE o posibilă aderare încă din 2014. Kosovo este clasificat drept "candidat potențial".
Citeste si: Papa Francisc critică condițiile de muncă in Bahrain! Afla de ce
Citeste si: Economistul Peter Schiff avertizează că SUA va da faliment!
Citeste si: Escrocii promit lemn ieftin in Germania!