UE cere implementarea pașaportului digital pentru cumpărături: Care sunt primele produse care vor putea fi achiziționate începând cu anul 2027

Author: Cristina Mocanu

UE cere implementarea pașaportului digital pentru cumpărături

Sursa: pexels.com

Uniunea Europeană cere ca până în 2027 să fie implementat pașaportul digital pentru cumpărături.

Într-un efort de a revoluționa modul în care consumăm și gestionăm produsele, Uniunea Europeană a semnat un acord semnificativ către sfârșitul anului precedent, stabilind bazele pentru implementarea pașapoartelor digitale pentru produse (DPP). Această inițiativă, care va fi subiectul principal al discuțiilor la Forumul Mondial al Economiei Circulare (WCEF 2024) din Bruxelles, are scopul de a furniza consumatorilor acces la informații detaliate despre ciclul de viață al produselor, contribuind astfel la o societate mai transparentă și mai sustenabilă.

Ce reprezintă un pașaport digital pentru produse și care va fi impactul asupra industriilor?

Pașaportul digital pentru produse este o inovație digitală ce va oferi detalii esențiale despre fiecare produs, de la materialele utilizate în fabricație și până la modalitățile responsabile de eliminare. Prin intermediul unui suport digital, precum un cod QR sau un cod de bare, consumatorii vor putea accesa informații cruciale pentru luarea deciziilor de cumpărare într-un mod rapid și eficient.

Primele produse care vor fi echipate cu pașapoarte digitale vor fi bateriile, hainele și gadgeturile. Din cauza impactului lor asupra mediului și potențialului lor ridicat de circularitate, industria textilă și cea electronică sunt printre primele care vor implementa DPP până în 2027. Restul produselor vor urma, cu un plan de implementare până în 2030.

Citește și: Când primesc angajații voucherele de vacanță în 2024? Nu toți bugetarii vor beneficia de această facilitate

Potrivit adevarul.ro, Roxana Buzețelu, reprezentantul unui ONG, a precizat că: „În contextul actual, trăim într-o societate orientată către supra-consum, consumăm anual resursele planetei peste capacitatea acesteia de a susține. Pașaportul Digital de Produs reprezintă un pas important către creșterea conștientizării asupra acestei probleme. Oferind informații detaliate despre ciclul de viață al produselor, de la fabricație la eliminare, DPP stimulează decizii de cumpărare mai informate și responsabile.

Reducând nevoia de resurse noi, DPP nu doar diminuează cantitatea de deșeuri, ci și motivează consumatorii și producătorii spre practici mai sustenabile, contribuind semnificativ la o responsabilitate ecologică într-o epocă de consum excesiv“

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Promovarea Responsabilității Ecologice și Combaterea Consumului Excesiv

Pașaportul Digital pentru Produse vine ca un instrument eficient împotriva problemelor grave generate de consumul excesiv. Deșeurile electronice, de exemplu, sunt în creștere rapidă la nivel global, depășind ritmul creșterii populației. Prin furnizarea de informații detaliate despre originea produselor, durabilitatea și modalitățile de reciclare, DPP încurajează atât consumatori, cât și producătorii să adopte practici mai sustenabile.

Industria fast-fashion se numără printre cele mai afectate de impactul asupra mediului. Cu pașapoartele digitale pentru produse, consumatorii vor putea face alegeri mai informate, având acces la informații despre originea materialelor, procesul de fabricație și opțiunile de reutilizare sau reciclare. Astfel, DPP nu numai că educă consumatorii cu privire la impactul ecologic al hainelor, dar încurajează și o cultură a modei responsabile.

Roxana Buzețelu  a mai adăugat că: „În industria fast-fashion, de exemplu, unde ritmul rapid de producție și consum contribuie semnificativ la problemele de sustenabilitate, Pașaportul Digital de Produs este un instrument esențial. Prin informațiile transparente despre originea materialelor, procesul de fabricație și opțiunile de reutilizare sau reciclare, DPP poate conduce la o schimbare semnificativă. El nu doar sensibilizează consumatorii față de impactul ecologic al hainelor pe care le cumpără, dar încurajează și o cultură de modă responsabilă“

Uniunea Europeană cere ca până în 2027 să fie implementat pașaportul digital pentru cumpărături.
[Sursa: pexels.com]

Citește și: Salariul minim european va fi introdus în România. Ce presupune acest lucru

Implementarea pașapoartelor digitale pentru produse marchează o schimbare semnificativă în felul în care consumăm și gestionăm resursele. Acest pas către transparență și sustenabilitate reprezintă o evoluție esențială în lupta împotriva consumului excesiv și a impactului asupra mediului înconjurător. Prin furnizarea de informații detaliate și accesibile, Uniunea Europeană deschide calea către o societate mai conștientă și mai responsabilă, în care fiecare decizie de cumpărare contribuie la un viitor mai durabil și mai solid din punct de vedere economic.