Liderii UE cer țărilor membre să implementeze săptămâna de lucru de 4 zile.
Săptămâna de lucru ar putea avea 4 zile în loc de 5
Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a anunțat că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să facă eforturi pentru implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile, precizând că „nu există o poziție comună“ în UE cu privire la săptămâna de lucru scurtată, dar se poate ajunge la un acord între partenerii sociali.
Acesta a oferit ca exemplu Germania unde sindicatele solicită implementarea programului de lucru cu 4 zile pe săptămână și tot mai multe companii o văd ca pe o posibilitate de a recruta noi angajați, mai ales în sectorul transporturilor, unde există probleme.
Citește și: Inflația în Europa: Cauze, Efecte și Perspective
Comisarul european a declarat că: „Întrucât există dificultăți pentru anumite sectoare în a atrage oameni, poate că și acestea trebuie să devină mai atractive...
Într-adevăr, multe sectoare caută cu disperare angajați și nu-i găsesc, deoarece oamenii nu vor să lucreze acolo sau nu au competențele necesare“.
Ce spun românii despre acest proiect?
Românii sunt de părere că acestă idee este una bună. Potrivit unui studiu, 80% dintre angajații din țară își doresc să lucreze astfel, chiar și în formula cu 10 ore pe zi, pentru a avea 40 de ore de muncă/săptămână, conform legii.
Sunt, totuși și români nemulțumiți. Mai exact 41% dintre respondenți cred că principalul dezavantaj constă în volumul mai mare de muncă din cele 4 zile, ca urmare a extinderii orelor de program, iar 45% simt că, în eventualitatea în care va fi adoptat un astfel de mod de lucru în compania pentru care lucrează, va exista o presiune mai mare asupra lor de a termina treaba mai repede.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
40% dintre angajatori se tem că acest program ar influența negativ capacitatea oamenilor de a se concentra și implicit productivitatea.
Care sunt țările care au implementat deja acest proiect?
În Portugalia, în cadrul „Agendei Muncii Decente“, este planificat un proiect-pilot pentru a testa săptămâna de 4 zile în mod voluntar și fără o reducere a salariului. La bilanțul primei faze a acestui proiect-pilot, dezvăluit în martie, s-a anunțat că în cea de-a doua fază a programului de punere în aplicare a săptămânii de 4 zile sunt interesate 46 de întreprinderi dintr-un total de
Cele 46 de companii rămase în acest proiect guvernamental au până la zece angajați, iar cinci au peste 1.000 de salariați. Principalele domenii de activitate ale companiilor din faza a doua a proiectului sunt consultanța, ştiinţa, tehnica şi activităţi similare (40%), educația, informarea şi comunicarea (câte 15%).
Pionierul acestui proiect este Islanda. Peste 90% din populația Islandei lucrează acum pe posturi cu program redus, ceea ce a dus la îmbunătățirea calității vieții islandezilor, după ce în perioada 2015-2019 Islanda a desfășurat cel mai amplu proiect-pilot din lume privind o săptămână de lucru de 35 până
la 36 de ore (redusă de la 40 de ore, cât era în mod tradițional), fără a solicita o reducere corespunzătoare a salariilor.Citește și: Germania a alunecat în recesiune și ar trebui să fim îngrijorati!
De asemenea, Marea Britanie programul privind săptămâna de lucru de 4 zile a avut un mare succes, tocmai de aceea, majoritatea firmelor au renunțat să mai revină la programul inițial.
Belgia a implementat prin lege opțiunea ca angajații să ceară să lucreze 4 zile pe săptămână, însă aceasta presupune ca angajații să lucreze tot cele 38 de ore cerute prin lege, doar condensate în patru zile în loc de cinci.