UE convine să reducă consumul de energie cu 11,7% până în 2030!

Autor: Bogdan Frațilă

Politicienii europeni speră că un acord de reducere a consumului de energie va combate schimbările climatice și va reduce dependența de combustibilii fosili!

Sursa: PixaBay

Politicienii europeni speră că un acord de reducere a consumului de energie va combate schimbările climatice și va reduce dependența de combustibilii fosili!

Politicienii europeni speră că un acord de reducere a consumului de energie va combate schimbările climatice și va reduce dependența continentului de combustibilii fosili din Rusia. Acordul va fi supus votului final al Parlamentului European și al statelor membre. Negociatorii din statele membre ale Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns vineri la un acord care prevede reducerea consumului final de energie cu 11,7% până în 2030. Acordul a fost convenit după discuții care au durat toată noaptea între negociatorii din țările UE și Parlamentul European.


Acordul vine în contextul în care blocul comunitar se străduiește să reducă dependența de energia rusească și să lupte împotriva schimbărilor climatice.
"Economisirea energiei este un pas esențial pentru salvarea planetei", a declarat într-o declarație vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
"În ultimele luni, europenii au arătat că sunt pregătiți și capabili să facă față acestei provocări, iar industria noastră a dovedit că își poate optimiza utilizarea energiei și procesele de producție", a adăugat el.

Green Deal va fi transmis Parlamentului European și statelor membre pentru un vot final. Aceasta este de obicei o formalitate, proiectele de lege fiind adesea aprobate fără modificări.

De ce a crescut UE procentul de reducere?

Acordul de vineri vine ca un amendament la un obiectiv anterior de 9%, propus inițial în 2021. Totul face parte din planurile UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Cu toate acestea, atunci când Rusia a invadat Ucraina, a devenit mai urgentă necesitatea ca țările europene să își reducă dependența de combustibilii fosili, pentru care Rusia era cel mai mare furnizor.
"Acest lucru va însemna o schimbare reală în beneficiul climei și în dezavantajul [președintelui rus Vladimir] Putin", a declarat Niels Fuglsang, negociatorul principal al Parlamentului.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce înseamnă acest acord pentru cei 27 de membri?

Acordul vine ca un compromis între Parlamentul European, care făcea presiuni pentru un obiectiv mult mai ridicat de 14%, și unele țări UE care doreau să rămână la nivelul inițial de 9%.
Aceasta înseamnă că statele membre ale UE trebuie să economisească în medie 1,49% din consumul final de energie pe an între 2024 și 2030.

Acordul stipulează că obiectivul va fi obligatoriu din punct de vedere juridic. În timp ce membrii blocului au libertatea de a-și stabili propriul obiectiv național, care nu este obligatoriu, în cazul în care nu vor atinge obiectivul de 11,7%, Comisia Europeană va interveni pentru a stabili un curs.
"Îmbunătățește actuala directivă privind eficiența energetică, dar nu în măsura necesară pentru a îndeplini obiectivele REPowerEU", a declarat Arianna Vitali, secretar general al Coaliției non-profit pentru economii de energie, referindu-se la obiectivele UE de a renunța la combustibilii fosili ruși până în 2027.

Parlamentul UE a dorit un obiectiv mai mare, de 14%, în timp ce unele țări UE au făcut presiuni pentru un obiectiv mai mic de 9%- propunerea inițială a UE din 2021, pe care a modificat-o în urma invaziei Rusiei.
Obiectivul va fi obligatoriu din punct de vedere juridic. Țările își vor stabili propriile obiective naționale neobligatorii- dar dacă acestea nu se vor adăuga la obiectivul de 11,7%, Comisia Europeană le va corecta.
Între 2024 și 2030, țările vor trebui să economisească în medie 1,49% din consumul final de energie pe an. Țările vor trebui să accelereze renovarea clădirilor aflate în proprietate publică, renovând în fiecare an cel puțin 3% din suprafața totală a acestor clădiri.
Acordul va merge acum la Parlamentul European și la țările UE pentru un vot final, care este de obicei o formalitate prin care legea este aprobată fără modificări.

Citește și: Silicon Valley Bank- Pe scurt ce se intampla si de ce afecteaza lumea

Citește și: Noi revolte după un accident de tren din Atena!

Citește și: 7 morti dupa impușcături în sala Martorilor lui Iehova din Hamburg!

 

 

Taguri: