UE crește presiunea în disputa comercială cu China!

Author: Bogdan Frațilă

Deficitul comercial cu China este în creștere - UE nu mai este pregătită să accepte acest lucru. La Beijing, liderii UE insistă asupra desființării barierelor

Sursa: PixaBay

Deficitul comercial cu China este în creștere - UE nu mai este pregătită să accepte acest lucru. La Beijing, liderii UE insistă asupra desființării barierelor

Deficitul comercial cu China este în creștere- UE nu mai este pregătită să accepte acest lucru. La Beijing, liderii UE insistă asupra desființării barierelor comerciale. Șeful de stat Xi este în favoarea unui parteneriat, dar nu este de acord cu nicio interferență.Este prima întâlnire fizică dintre liderii UE și liderii chinezi din ultimii patru ani și are un obiectiv clar: relațiile economice.La începutul discuțiilor, președintele Consiliului UE, Charles Michel, a cerut șefului de stat și liderului de partid al Chinei, Xi Jinping, să elimine barierele comerciale pentru companiile europene.

Zilnic, între China și Uniunea Europeană se fac schimburi de mărfuri în valoare de peste două miliarde de euro, însă deficitul comercial al Uniunii Europene se ridică la aproape 400 de miliarde de euro, a criticat Michel. Se speră că pot fi puse în aplicare măsuri concrete pentru a reechilibra această relație, iar China este pregătită să considere UE un partener economic și comercial important, a explicat Xi. El a oferit anterior o cooperare în domeniile științei și tehnologiei- inclusiv în domeniul inteligenței artificiale.
Cu toate acestea, el a negat încă o dată "orice fel de interferență", după cum a relatat canalul de televiziune de stat chinez CCTV.

Xi: China și UE nu ar trebui să se vadă reciproc ca pe niște rivali

În opinia lui Xi, China și UE ar trebui să fie parteneri pentru o cooperare reciproc avantajoasă. În pofida sistemelor lor politice și economice diferite, cele două părți nu ar trebui să se privească reciproc ca pe niște rivali și nu ar trebui să intre în confruntări.

În mod evident, el făcea aluzie la declarațiile liderilor UE care descriu adesea China ca fiind "partener, concurent, rival sistemic". ministrul chinez de externe Wang Yi le-a cerut recent ambasadorilor UE la Beijing ca Europa să favorizeze "pacea și stabilitatea" în locul unui "nou Război Rece". Contextul este că o serie de state UE și-au înăsprit politica față de China autoritară, iar anul acesta guvernul german a adoptat o strategie privind China care vede Republica Populară mai degrabă ca pe un rival sistemic decât ca pe un partener și concurent.
Italia s-a retras recent din Inițiativa Drumul Mătăsii promovată de Xi.

Statele UE critică, de asemenea, denaturarea concurenței pe piața chineză, amenințările Beijingului la adresa Taiwanului și parteneriatul strâns cu Rusia, în special după războiul Moscovei împotriva Ucrainei. UE dorește ca guvernul de la Beijing să își folosească influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, iar companiile private chinezești nu ar trebui să furnizeze Rusiei bunuri fabricate în Europa dacă acestea ar putea ajuta Rusia să pornească războiul.

Până în prezent, UE s-a abținut de la impunerea de sancțiuni împotriva acestor companii chineze.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Von der Leyen: "Nu tolerați dezechilibrul"

Alături de Michel și de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat, de asemenea, la Beijing pentru summit.

La început, von der Leyen a subliniat: "Uneori, interesele noastre coincid" și s-a referit la cooperarea dintre UE și China în ceea ce privește politica climatică și inteligența artificială. "Iar atunci când nu coincid, trebuie să abordăm preocupările pe care le avem și să le tratăm în mod responsabil", a spus ea. Înainte de reuniune, ea s-a exprimat mai tranșant: "Șefii de stat și de guvern din Europa nu vor tolera pe termen lung dezechilibrul în relațiile comerciale". Beijingul trebuie să decidă acum dacă dorește o soluție negociată. În caz contrar, UE ar avea la dispoziție instrumente pentru a proteja piața europeană. Von der Leyen a citat ca probleme specifice pentru UE accesul inadecvat al companiilor europene pe piața chineză și tratamentul preferențial al companiilor chineze prin subvenții.

Politicienii de top au dorit, de asemenea, să abordeze situația drepturilor omului în China și cooperarea Beijingului cu Moscova. Deocamdată nu se știe nimic despre rezultatele concrete ale summitului. Von der Leyen s-a limitat să scrie prin intermediul serviciului de mesaje scurte X, fostul Twitter, despre un "schimb bun și deschis". S-a convenit că există un interes comun în ceea ce privește relațiile comerciale echilibrate.

Citește și: 50.000 de filiale McDonald's până în 2027!

Citește și: Casa iubirii: "Să-ți vezi de treabă!" Cosmin, despre motivul pentru care Elena nu a vrut să fie într-o relație cu el. Aflați ce se va întâmpla vineri, 8 decembrie, într-o nouă ediție a emisiunii, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

Citește și: Câte zile libere de la stat vor avea românii în 2024? Vor fi mai puține decât în 2023