UE îl sancționează pe Wagner al Rusiei pentru ce face in Africa!

Author: Bogdan Frațilă

Consiliul European precizează că opt persoane și șapte entități au fost supuse înghețării activelor și interdicțiilor de călătorie.

Sursa: PixaBay

Consiliul European precizează că opt persoane și șapte entități au fost supuse înghețării activelor și interdicțiilor de călătorie.

Consiliul European precizează că opt persoane și șapte entități au fost supuse înghețării activelor și interdicțiilor de călătorie. UE a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva unor persoane din grupul paramilitar Wagner din Rusia pentru "încălcări ale drepturilor omului" în trei țări africane.
Opt persoane și șapte entități legate de acest grup au fost adăugate pe lista de sancțiuni a blocului pentru înghețarea activelor și interdicții de călătorie în Republica Centrafricană, Mali și Sudan, potrivit unei declarații a Consiliului European.
Brațul de securitate al Wagner, care rămâne o problemă de mare îngrijorare în Africa de Vest, a fost deja sancționat de bloc în 2021.
Cele mai recente măsuri sunt "având în vedere dimensiunea internațională și gravitatea activităților grupului, precum și impactul destabilizator asupra țărilor în care este activ", se arată în comunicat.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că activitățile Wagner reprezintă o amenințare pentru populația din țările în care operează și pentru UE.


"Acestea pun în pericol pacea și securitatea internațională, deoarece nu operează în niciun cadru legal. UE este hotărâtă să continue să ia măsuri concrete împotriva încălcărilor dreptului internațional", a declarat acesta.

Consiliul European precizează că opt persoane și șapte entități au fost supuse înghețării activelor și interdicțiilor de călătorie.
[Sursa: PixaBay]

Ținta sunt membrii Wagner de profil înalt

Cei sancționați au fost sancționați în cadrul regimului global de sancțiuni al UE privind drepturile omului pentru activități în Republica Centrafricană și Sudan, în timp ce o persoană a fost sancționată în cadrul regimului de sancțiuni al UE aplicat în mod specific în Mali.
Subiectul sancțiunilor UE în Mali este șeful forțelor lui Wagner din această țară, unde UE a declarat că luptătorii lui Wagner "au fost implicați în acte de violență și în multiple încălcări ale drepturilor omului, inclusiv în execuții extrajudiciare".


Alții sancționați în Republica Centrafricană sunt membri de profil înalt ai lui Wagner, inclusiv consilierul de securitate al președintelui Faustin Archange Touadera și purtătorul de cuvânt al grupului în această țară.
De asemenea, au fost vizate și companii producătoare de aur și diamante legate de Wagner în Republica Centrafricană și în Sudan, "având în vedere rolul lor în comerțul ilegal cu aur și diamante jefuite cu forța de la comercianții locali".
Între timp, în Ucraina, sancțiunile au vizat doi comandanți ai forțelor Grupului Wagner implicați activ în capturarea orașului Soledar în ianuarie.
Măsurile interzic, de asemenea, "cetățenilor și companiilor din UE să pună fonduri la dispoziția tuturor celor de pe ultima listă".

Consiliul European precizează că opt persoane și șapte entități au fost supuse înghețării activelor și interdicțiilor de călătorie.
[Sursa: PixaBay]

Grupul Mercenar

Grupul Wagner este cea mai puternică armă a lui Putin în promovarea obiectivelor politicii rusești, menținând în același timp o negare plauzibilă. Așa-numita Armată Națională Libiană, forța stăpânului de război Khalifa Haftar în Libia, a refuzat ieri să onoreze o încetare a focului propusă de Turcia și Rusia. Forțele lui Haftar au desfășurat o ofensivă pentru a cuceri Tripoli de la guvernul de acord național susținut de ONU, cu sediul în capitală.
Turcia a trimis recent trupe în Libia pentru a apăra GNA și acuză Rusia că îl susține pe Haftar, principalul rival al GNA, prin utilizarea a 2.500 de mercenari și prin alte tipuri de sprijin militar.
Așadar, cine sunt acești mercenari și sunt ei controlați de președintele rus Vladimir Putin?
Compania militară privată rusă (PMC) Wagner Group- o bandă obscură de mercenari care exercită o forță mortală în numele Kremlinului- pare desprinsă din romanul Anna Karenina al lui Leo Tolstoi.
În roman, personajul principal, contele Alexei Vronski, pleacă în Serbia ca voluntar pentru a lupta împotriva Imperiului Otoman ca parte a unui escadron pe care l-a format pe cheltuiala sa. Prezențe omniprezente în literatura rusă, aceste miliții au fost folosite de țari pentru a pacifica tulburările interne și pentru a atinge obiective militare și politice dirijate.

Citește și: Olanda: Rusia pregătește sabotarea infrastructurii

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Citește și: Rusia solicită o anchetă a ONU! Ce vor de data asta?

Citește și: Chiar va grația Putin mii de prizonieri pentru armata Wagner?