UE înăsprește limitele pentru nitrați și nitriți in Alimente!

Author: Bogdan Frațilă

UE dorește să reducă limitele de nitrați și nitriți din alimente și, astfel, să facă alimentele mai sigure.

Sursa: PixaBay

UE dorește să reducă limitele de nitrați și nitriți din alimente și, astfel, să facă alimentele mai sigure.

UE dorește să reducă limitele de nitrați și nitriți din alimente și, astfel, să facă alimentele mai sigure. Printre altele, acest lucru ar trebui să reducă riscul de ingerare a unor substanțe potențial cancerigene. în UE, în viitor, alimentele vor putea conține mai puțini nitrați și nitriți. Comisia Europeană a decis limite semnificativ mai mici pentru acești aditivi. Statele membre ale UE au fost deja de acord cu limite mai stricte în primăvară, iar noile reglementări urmează să reducă limitele pentru cele două substanțe cu aproximativ 20%.

Noile limite se bazează pe o evaluare efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Printre altele, consumatorii vor fi protejați de ingerarea de bacterii patogene precum listeria, salmonella sau clostridium. În plus, trebuie redusă expunerea alimentelor la substanțe potențial cancerigene, cum ar fi nitrozaminele. nitrații și nitriții sunt folosiți în procesarea alimentelor, printre altele pentru a le face mai rezistente. Prin urmare, nitrozaminele pot apărea într-o mare varietate de alimente, inclusiv în mezeluri, în produsele din mezeluri și brânzeturi, în uleiuri sau produse vegetale, dar și în bere sau alte băuturi alcoolice.
Nitrozaminele sunt produse de reacție a nitriților sau a oxizilor de azot cu aminele și sunt considerate potențial cancerigene.

Nitrați, nitriți, nitrozamine- Ce sunt acestea?

Nitrații sunt compuși ai azotului care apar în mod natural în sol, dar care sunt conținuți și în îngrășăminte. Aceștia servesc plantelor ca nutrienți și reprezintă un factor important în creșterea lor. Plantele utilizează azotul din nitrați pentru propriul metabolism și pentru a construi proteine.

Cantitățile excesive de nitrați sunt stocate de plante. Potrivit Institutului Federal pentru Evaluarea Riscurilor, salatele și legumele, cum ar fi racheta, spanacul, kohlrabi, sfecla roșie și ridichea, pot conține niveluri ridicate de nitrați. Cu toate acestea, nitrații în sine sunt relativ inofensivi.
Nitritul este un produs intermediar în aprovizionarea plantelor cu azot și este produs cu ajutorul microorganismelor și enzimelor. Acesta se poate forma în alimente, de exemplu, prin depozitare sau transport necorespunzător, precum și prin nerespectarea practicilor obișnuite de igienă.

Cu toate acestea, nitritul se poate forma și în timpul digestiei. În organism, nitritul poate reacționa cu aminele pentru a forma compuși N-nitroso (de exemplu, nitrozamine). Majoritatea acestor compuși s-au dovedit a fi cancerigeni în experimentele pe animale. Nu s-a clarificat încă dacă acest lucru este valabil și pentru oameni.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Mai multă certitudine cu privire la siguranța alimentelor

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a salutat noile limite și a subliniat că "cetățenii se așteaptă să aibă certitudinea că pot mânca alimente sigure". Noile limite reprezintă "un nou pas în această direcție" și o "măsură importantă în cadrul planului european de combatere a cancerului".Kyriakides a îndemnat companiile alimentare să "pună în aplicare rapid aceste norme bazate pe date științifice și, acolo unde este posibil, să reducă și mai mult limitele pentru a proteja sănătatea cetățenilor".

Companiile din industrie au la dispoziție doi ani pentru a pune în aplicare liniile directoare pentru noile limite.

Citește și: Horoscop zilnic pentru ziua de luni, 9 octombrie 2023. Racii ce au trecut printr-o despărțire vor simți o ușurare sufletească

Citește și: „Mă simt foarte bine aici” Irinel Columbeanu a ajuns la azil. Cum arată o zi din viața afaceristului

Citește și: Cu cât vor crește pensiile în 2024: „Este o creştere mare, ceea ce va duce la faptul că aveţi mai puţin loc pentru alte cheltuieli”