Moscova sărbătorește rezultatul referendumurilor simulate- dar cancelarul Scholz nu-l acceptă. Nimic nu se va schimba în ceea ce privește sprijinul Germaniei pentru Ucraina, a spus el. În același timp, Scholz l-a avertizat pe Putin împotriva folosirii bombelor nucleare. Pentru cancelarul german Olaf Scholz, "referendumurile" organizate de Rusia în patru teritorii ucrainene ocupate nu schimbă cu nimic politica germană. "Nu vom accepta rezultatul acestor referendumuri și vom continua să sprijinim Ucraina cu o forță nedisimulată", a declarat politicianul SPD într-un interviu acordat publicației "Neue Osnabrücker Zeitung".
Nici UE nu recunoaște "referendumurile"
Referendumurile false sunt criticate ca fiind o încălcare a dreptului internațional. Acestea nu sunt recunoscute la nivel mondial, deoarece au fost organizate cu încălcarea legilor ucrainene și internaționale și fără respectarea standardelor democratice minime.Există o serie de rapoarte care arată că votul a avut loc sub amenințarea violenței și a intimidării. Reprezentanții autorităților de ocupație au mers din ușă în ușă pentru a colecta voturi. Potrivit observatorilor, aceștia au fost adesea însoțiți de forțe armate rusești.Uniunea
Europeană nu recunoaște nici ea rezultatul referendumurilor false. "UE condamnă organizarea de "referendumuri" ilegale și rezultatele lor falsificate", a scris pe Twitter reprezentantul UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a făcut comentarii similare pe Twitter: "Referendumuri false. Rezultate false. Nu recunoaștem nici una, nici alta."
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Liderii UE il privesc pe Putin ca pe un disperat
"Act de disperare "Scholz l-a avertizat de urgență pe Putin împotriva folosirii bombelor nucleare. Întrebat dacă Putin și-ar putea pune în aplicare amenințările, el a răspuns în interviu: "Cine știe? Dar, la fel ca președintele american Joe Biden, vreau să spun foarte clar Rusiei: "Lăsați-o în pace!" Scholz a descris mobilizarea parțială din Rusia drept un "act de disperare".
"Nu mergem singuri"
În ceea ce privește cererea de tancuri de luptă și vehicule de luptă pentru infanteria germana, Scholz a făcut din nou referire la schimbul de inele cu țări partenere precum Cehia, Slovacia, România și Grecia. Acest lucru ar permite livrarea a 100 de tancuri de luptă și vehicule de luptă de infanterie către Ucraina. El s-a declarat surprins "de faptul că unii critici se comportă ca și cum am fi furnizat doar căști", dar poziția guvernului german a fost clară: "Nicio acțiune unilaterală". Și așa va rămâne", a spus Scholz. Situația din Ucraina a fost foarte dinamică și a trebuit să fie reevaluată din nou și din nou. Dar cursul rămâne clar: "Germania sprijină Ucraina în măsura în care poate și, în același timp, face totul pentru a preveni un conflict direct între NATO și Rusia. Aceasta este baza tuturor deciziilor și corespunde, de asemenea, voinței cetățenilor.
Citeste si: Kremlinul anunță anexarea vineri
Citeste si: Anexare grabita de Rusia. Ce are Kremlinul nou de zis