UE ofera un ajutor lunar de 1,5 miliarde de euro Ucrainei în 2023

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 10 oct 2022, 18:42

UE si SUA promit individual un sprijin major economic pentru Ucraina in 2023

Sursa: PixaBay

UE si SUA promit individual un sprijin major economic pentru Ucraina in 2023

Comisia Europeană lucrează la o modalitate de a oferi Ucrainei un sprijin bugetar de aproximativ 1,5 miliarde de euro pe lună anul viitor, au declarat astăzi pentru POLITICO oficiali care au cunoștință de discuții. În luna mai, UE a promis Ucrainei 9 miliarde de euro în așa-numita asistență macrofinanciară, dar din această sumă, doar 6 miliarde de euro au primit sprijinul țărilor UE și doar 1 miliard de euro a fost plătit până în prezent.

În prezent, se discută despre modul în care vor fi furnizate cele 3 miliarde de euro rămase. "Acordarea de ajutor pe termen scurt în cadrul asistenței macrofinanciare acordate Ucrainei s-a făcut până în prezent pe o bază ad-hoc", a declarat astăzi comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, în cadrul unei conferințe la Bruxelles.

Ce se intampla la G7 saptamana asta

Cancelarul Olaf Scholz propusese discuții la nivel mondial cu marii consumatori de gaze din Asia, precum și cu exportatorii de gaze, pentru a reduce prețurile.

Liderii G7 vor organiza marți o videoconferință pentru a discuta despre escaladarea războiului din Ucraina, precum și despre eforturile de reducere a prețurilor la gaze- la doar câteva zile după ce cancelarul german Olaf Scholz a propus astfel de discuții globale ca alternativă la plafonarea prețurilor UE la importurile de gaze.

Șefii de stat și de guvern din Grupul celor Șapte

Cele 7 mari state, din care fac parte SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Japonia și Canada, se vor reuni la ora 14.00,

ora Europei Centrale, pentru videoconferința, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului german, adăugând că președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy se va alătura apelului la început. Conform planului, Germania ar urma să se folosească de președinția grupului G7, pe care o deține până la sfârșitul anului, pentru a promova discuții la nivel mondial privind reducerea prețurilor- inclusiv cu cei doi mari exportatori de gaze naturale lichefiate din cadrul G7, SUA și Canada.
În plus, Germania încearcă să extindă discuțiile la alte țări din întreaga lume care sunt fie exportatoare de gaze, precum Norvegia, fie importatoare de gaze, precum Coreea de Sud.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Eforturi diplomatice mari

Cu toate acestea, oficialii germani subliniază că aceste eforturi nu ar trebui să fie numite "G7 plus", așa cum a spus un diplomat, ci să fie înțelese ca fiind discuții privind prețul gazelor deschise tuturor țărilor. "Nu este vorba de un format formal în care oamenii se vor reuni, ci de o serie întreagă de numeroase conversații", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului.

"Toată lumea- atât clienții, cât și vânzătorii- trebuie să poată face față prețurilor care sunt solicitate. Despre asta este vorba în acest moment". "Având în vedere nevoia continuă de ajutor, ar putea fi avută în vedere o soluție mai structurală pentru un grad mai mare de previzibilitate și lucrez din greu cu [țările UE la o modalitate] care să ne permită să avem un sprijin mai structurat, previzibil și automatizat cel puțin pentru anul viitor", a adăugat Hahn.

SUA si UE promit ajutor financiar Ucrainei de la anul

Kievul estimează că deficitul său bugetar va fi de aproximativ 3,5 miliarde de dolari pe lună anul viitor, iar SUA s-au angajat să acopere 1,5 miliarde de dolari pe lună, cerând aliaților să facă același lucru. Comisia discută cu ministerele de finanțe din UE despre modul în care ar putea fi oferit sprijin. Cifra totală, precum și cât de mult ar urma să fie granturi sau împrumuturi, sunt încă în discuție, au adăugat oficialii. Propunerile ar putea veni încă de săptămâna viitoare sau înainte de conferința privind reconstrucția Ucrainei de la Berlin, care va avea loc la 25 octombrie și care va fi găzduită de președinția germană a G7 și de Comisie. Berlinul dorește să promoveze astfel de discuții la nivel mondial ca o alternativă la eforturile unui grup mai mare de țări UE- inclusiv Franța, Italia, Belgia și Polonia- care doresc să răspundă la prețurile ridicate ale gazelor prin introducerea unui plafon de preț la nivelul UE pentru importurile de gaze, ceea ce ar limita prețul pe care țările europene l-ar plăti în comparație cu ceea ce plătesc alți mari importatori de gaze, precum Japonia și Coreea de Sud.

Citeste si: Criza energetică UE ia în considerare plafonarea prețului la gaze

Citeste si: Vot pentru intrarea României în Schengen, în decembrie 2022. Ce s-ar schimba după admiterea țării noastre în zona comunitară de liberă circulaţie

Citeste si: Zeci de rachete au lovit luni Ucraina, la ordinul lui Vladimir Putin! O rachetă a căzut aproape de Ambasada României la Kiev