Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că politica energetică a Uniunii Europene reprezintă o „sinucidere economică” și că unele dintre țările membre nu vor putea renunța la importurile de petrol din Rusia, relatează agenția de presă TASS, citată de hotnews.ro. Asta va face ca țările din UE să plătească cele mai mari prețuri la energie din lume.
UE va plăti cele mai mari prețuri la energie din lume
„În mod evident, unele state ale UE, în a căror coș energetic procentul de hidrocarburi rusești este deosebit de mare, nu vor putea să facă acest lucru pentru o perioadă lungă de timp, să renunțe la petrolul nostru”, a declarat vineri Putin la o întrunire televizată cu șefii sectorului energetic din Rusia.
Președintele rus a mai spus că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și posibilul embargo asupra petrolului său au dus la o creștere a prețurilor la carburanți.
El a subliniat că, renunţând la aprovizionarea cu energie din Rusia, Europa riscă să plătească pe termen lung cele mai ridicate preţuri la energie din lume, iar competitivitatea industriei europene va fi periclitată.
El a mai spus că sancţiunile occidentale au alimentat inflaţia pe întregul continent european.
Rusia se confruntă cu o scădere a producţiei de petrol nemaiîntâlnită de la prăbuşirea Uniunii Sovietice din cauza sancţiunilor occidentale, care complică extrem de mult vânzarea petrolului rusesc la nivel global.
”Există schimbări colosale pe piaţa petrolului şi a încheia afaceri după cum se proceda înainte, în conformitate cu vechiul model, pare puţin probabil”, a spus Putin, adăugând că este important să se înfiinţeze un lanţ complet de la producător până la cumpărător.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
El a promis că va aloca un ajutor de stat producătorilor autohtoni de petrol şi va facilita accesul la împrumuturi şi asigurări.
România importă gaz rusesc tot mai scump
"Actualul conflict de pe teritoriul Ucrainei şi agresiunea Rusiei va afecta puternic România, economic, pe mai multe paliere. Dar e evident că principalul ar putea fi gazul", a declarat Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.
Europa a început să îşi refacă stocurile de gaze pentru iarnă, dar acestea ar putea costa cu circa 40 de miliarde de euro mai mult ca anul trecut, potrivit unei analize publicate de Reuters și citate de news.ro.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a pus un semn de întrebare uriaş cu privire la stabilitatea aprovizionării cu gaze pentru economiile şi consumatorii din regiune, preţurile de referinţă fiind cu aproape 300% mai mari decât cu un an în urmă.
Rusia furnizează în mod obişnuit aproximativ 40% din necesarul de gaze al UE, dar acum ripostează împotriva sancţiunilor Europei prin reducerea livrărilor, îngreunând reumplerea depozitelor de către statele membre, operaţiune necesară pentru a se asigura că populaţia îşi va putea încălzi locuinţele în continuare în această iarnă, dacă Moscova va închide robinetele.
Surse: hotnews.ro; news.ro