UE vrea mai multă protecție pentru câini și pisici! Dar nu numai

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 07 dec 2023, 21:43

În UE sunt deținute peste 150 de milioane de câini și pisici. Pentru prima dată, Comisia Europeană a propus acum reglementări standardizate pentru creșterea

Sursa: PixaBay

În UE sunt deținute peste 150 de milioane de câini și pisici. Pentru prima dată, Comisia Europeană a propus acum reglementări standardizate pentru creșterea

În UE sunt deținute peste 150 de milioane de câini și pisici. Pentru prima dată, Comisia Europeană a propus acum reglementări standardizate pentru creșterea și deținerea acestora. De asemenea, vor exista noi norme pentru transportul animalelor destinate sacrificării. Comisia Europeană a prezentat măsuri de îmbunătățire a bunăstării animalelor. În special, aceasta dorește să reglementeze mai bine comerțul și deținerea câinilor și pisicilor și să reducă durata transportului animalelor. "Unele unități țin câinii și pisicile în condiții deosebit de proaste, neglijează sau maltratează animalele, le vând prea tinere sau nu le asigură vaccinările și tratamentele medicale corecte", a anunțat autoritatea de la

Bruxelles, adăugând că acestea vor fi primele standarde armonizate la nivelul UE pentru creșterea și deținerea animalelor în scopuri comerciale. Acestea includ obligații pentru crescătorii, magazinele de animale de companie și adăposturile de animale. Propunerea Comisiei va fi acum negociată și adaptată de Parlamentul European și de statele membre ale UE înainte ca noile norme să poată intra în vigoare.

Interzicerea adăposturilor și a mutilărilor

În mod specific, Comisia propune ca cerințele minime de spațiu, interzicerea adăposturilor pentru animale, accesul reglementat la lumina zilei și la exercițiile în aer liber, limitele de temperatură pentru adăposturi și normele de bază pentru hrană să devină standarde minime în întreaga UE. De asemenea, ar putea fi interzise consangvinizarea și mutilările dureroase- cum ar fi tăierea unor părți din coadă sau urechi. Potrivit Comisiei, în UE sunt crescuți peste 72 de milioane de câini și 83 de milioane de pisici.

Cu toate acestea, noile reglementări nu se vor aplica persoanelor fizice și se estimează că comerțul cu animale generează o cifră de afaceri anuală de aproximativ 1,3 miliarde de euro. "Comerțul ilegal cu căței este o crimă împotriva bunăstării animalelor și reprezintă, de asemenea, o amenințare la adresa sănătății noastre", a declarat Peter Liese (CDU), purtător de cuvânt pentru sănătate din partea grupului creștin-democrat PPE. Potrivit experților, 80% dintre animalele care provin din comerțul ilegal au boli pentru că nu au fost vaccinate, tratate sau examinate.
"Acest lucru pune în pericol și sănătatea noastră, a tuturor. Unele dintre acestea sunt structuri de tip mafiot și trebuie să luăm în sfârșit măsuri împotriva lor", a spus Liese.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Călătorii mai scurte pentru animalele destinate sacrificării

De asemenea, vor exista noi reglementări pentru transportul animalelor- de exemplu în agricultură.

Mai presus de toate, acestea urmează să devină mai scurte. Printre altele, autoritatea de la Bruxelles a propus ca durata maximă a călătoriilor către abator să fie de nouă ore. Până în prezent, nu a existat nicio limită de timp pentru astfel de călătorii. Călătoriile cu altă destinație decât un abator trebuie să fie limitate la maximum 21 de ore, cu o pauză de cel puțin o oră după zece ore.
Comisia vorbește despre cea mai mare reformă a normelor privind transportul animalelor din ultimii 20 de ani și propune, de asemenea, măsuri suplimentare pentru punerea în aplicare a Inițiativei cetățenești europene (ICE) "O Europă fără blană". Aceasta solicită interzicerea în UE a creșterii blănurilor și a vânzării de produse care conțin astfel de blănuri.

Ministrul federal al agriculturii, Cem Özdemir (Grupul Verzilor), a salutat propunerile Comisiei privind animalele de companie și transportul de animale. "Bunăstarea animalelor în timpul transportului nu trebuie să se oprească la frontierele naționale", a explicat el la Berlin. Cu toate acestea, el a declarat că este regretabil faptul că Comisia nu a prezentat nicio propunere pentru o mai bună bunăstare a animalelor în timpul creșterii și sacrificării.

Citește și: Armata israeliană îl caută pe liderul Hamas! Cat de aproape sunt?

Citește și: În criză permanentă! Incepe declinul Germaniei?

Citește și: 50.000 de filiale McDonald's până în 2027!