UEFA pierde în disputa privind Superliga

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 21 dec 2023, 17:04

Curtea Europeană de Justiție a sprijinit planul unei Superligi printr-o hotărâre: marile asociații de fotbal, cum ar fi UEFA, nu au voie să facă alte competiții

Sursa: PixaBay

Curtea Europeană de Justiție a sprijinit planul unei Superligi printr-o hotărâre: marile asociații de fotbal, cum ar fi UEFA, nu au voie să facă alte competiții

Curtea Europeană de Justiție a sprijinit planul unei Superligi printr-o hotărâre: marile asociații de fotbal, cum ar fi UEFA, nu au voie să facă alte competiții să depindă de propria lor autorizație.Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a suferit o înfrângere în fața celei mai înalte instanțe europene în disputa privind înființarea unei Superligi. Marile asociații de fotbal FIFA și UEFA nu pot face ca alte competiții să depindă de autorizația lor și nu pot interzice cluburilor și jucătorilor să participe la aceste competiții, a decis CEJ, deși acest lucru nu înseamnă neapărat că Superliga trebuie să fie aprobată, potrivit judecătorilor.

CEJ constată un abuz de poziție dominantă pe piață

Nu există un cadru pentru regulile asociațiilor care să asigure că cerințele sunt transparente, obiective, nediscriminatorii și proporționale. Normele care acordă FIFA și UEFA controlul exclusiv asupra exploatării comerciale a drepturilor de concurență ar restricționa, de asemenea, concurența în UE, potrivit hotărârii. FIFA și UEFA au abuzat de poziția lor dominantă pe piață, iar inițiatorii Superligii au sărbătorit imediat hotărârea ca pe o victorie majoră.

"Monopolul UEFA a luat sfârșit", a declarat fostul manager al RTL Bernd Reichart, care reprezintă proiectul pentru agenția A22, care și-a concretizat imediat planurile pentru proiectul Superligii. Unul dintre punctele cheie ale noilor competiții este că fanii vor putea urmări toate meciurile "în direct și gratuit prin intermediul unei noi platforme de streaming digital", potrivit unui comunicat de presă. Potrivit comunicatului, fotbalul masculin va avea un sistem de ligi pe trei niveluri, cu 64 de cluburi.
Nu vor exista membri permanenți, se adaugă în comunicat. În fotbalul feminin, un total de 32 de cluburi vor juca în două ligi. UEFA a luat act cu calm de această hotărâre. Decizia CEJ nu înseamnă "aprobarea sau confirmarea așa-numitei Superligi", a anunțat forul de conducere. UEFA este convinsă că aceste noi reguli de admitere în competiții "respectă toate legile și regulamentele europene relevante". Federația rămâne fidelă așa-numitei piramide fotbalistice, care se bazează pe ligile naționale în care cluburile se pot califica în competițiile internaționale.
"Vom continua să modelăm modelul sportiv european împreună cu asociațiile naționale, ligile, cluburile, fanii, jucătorii, antrenorii, instituțiile UE, guvernele și partenerii", a anunțat UEFA. Aceasta are încredere că actualul model de fotbal din Europa va fi protejat de pericole prin legi europene și naționale.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

DFL și o organizație de fani resping, de asemenea, Superliga

Liga Germană de Fotbal (DFL) rămâne, de asemenea, angajată în favoarea modelului sportiv european. Ea respinge "competițiile din afara competițiilor organizate de asociații și ligi", a anunțat DFL. Hotărârea a fost de înțeles și era de așteptat. "Legalitatea Superligii este o problemă separată", a continuat aceasta. Organizația europeană a fanilor Football Supporters Europe (FSE) a luat din nou o poziție clară împotriva unei Superligi. "Indiferent ce va urma, Superliga rămâne un proiect prost conceput care pune în pericol viitorul fotbalului european", a scris organizația pe platforma X.

Nu există loc în fotbalul european pentru "o Superligă renegată". Acest lucru a fost precedat de o dispută de doi ani și jumătate. Douăsprezece cluburi europene de top au repetat deja marea revoluție din 2021. Cluburile din jurul lui Real Madrid, FC Barcelona și Juventus Torino și-au anunțat intenția de a înființa o Superligă care să concureze cu consacrata Ligă a Campionilor. Cele două cluburi germane de top, Bayern Munchen și Borussia Dortmund, au refuzat să participe, dar proiectul a fost un eșec răsunător din cauza protestelor din partea ligilor, a fanilor și a politicienilor. UEFA a amenințat cu excluderea jucătorilor din toate competițiile, iar jucătorilor implicați li s-a interzis participarea la Campionatele Mondiale și Europene. Nouă echipe, printre care și cele engleze, s-au retras rapid, iar Superliga a fost scoasă din discuție pentru moment, dar Real și Barcelona, în special, nu s-au lăsat mai prejos. Compania European Superleague Company a intentat apoi un proces la un tribunal din Madrid, acuzând UEFA și FIFA că acționează ca un cartel, deoarece s-au opus creării Superligii. Asociațiile de fotbal abuzează astfel de poziția lor dominantă pe piața competițiilor de fotbal. În prezent, CEJ a fost în mare parte de acord cu această afirmație.

Citește și: Zümrüt și Serhat, planuri de viitor

Citește și: „Îmi doresc să ne fie bine” Cum își petrece Valentina Pelinel Crăciunul. Soția lui Cristi Borcea e pregătită să îl întâmpine pe Moș Crăciun

Citește și: Serhat e pus în fața unei alegeri importante. Vezi online live episodul 24 al serialului “Promisiunea”, începând cu ora 20:00, la Kanal D