Curtea Europeană de Justiție a sprijinit planul unei Superligi printr-o hotărâre: marile asociații de fotbal, cum ar fi UEFA, nu au voie să facă alte competiții să depindă de propria lor autorizație.Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a suferit o înfrângere în fața celei mai înalte instanțe europene în disputa privind înființarea unei Superligi. Marile asociații de fotbal FIFA și UEFA nu pot face ca alte competiții să depindă de autorizația lor și nu pot interzice cluburilor și jucătorilor să participe la aceste competiții, a decis CEJ, deși acest lucru nu înseamnă neapărat că Superliga trebuie să fie aprobată, potrivit judecătorilor.
CEJ constată un abuz de poziție dominantă pe piață
Nu există un cadru pentru regulile asociațiilor care să asigure că cerințele sunt transparente, obiective, nediscriminatorii și proporționale.
DFL și o organizație de fani resping, de asemenea, Superliga
Liga Germană de Fotbal (DFL) rămâne, de asemenea, angajată în favoarea modelului sportiv european. Ea respinge "competițiile din afara competițiilor organizate de asociații și ligi", a anunțat DFL. Hotărârea a fost de înțeles și era de așteptat. "Legalitatea Superligii este o problemă separată", a continuat aceasta. Organizația europeană a fanilor Football Supporters Europe (FSE) a luat din nou o poziție clară împotriva unei Superligi. "Indiferent ce va urma, Superliga rămâne un proiect prost conceput care pune în pericol viitorul fotbalului european", a scris organizația pe platforma X. Nu există loc în fotbalul european pentru "o Superligă renegată". Acest lucru a fost precedat de o dispută de doi ani și jumătate. Douăsprezece cluburi europene de top au repetat deja marea revoluție din 2021. Cluburile din jurul lui Real Madrid, FC Barcelona și Juventus Torino și-au anunțat intenția de a înființa o Superligă care să concureze cu consacrata Ligă a Campionilor. Cele două cluburi germane de top, Bayern Munchen și Borussia Dortmund, au refuzat să participe, dar proiectul a fost un eșec răsunător din cauza protestelor din partea ligilor, a fanilor și a politicienilor. UEFA a amenințat cu excluderea jucătorilor din toate competițiile, iar jucătorilor implicați li s-a interzis participarea la Campionatele Mondiale și Europene. Nouă echipe, printre care și cele engleze, s-au retras rapid, iar Superliga a fost scoasă din discuție pentru moment, dar Real și Barcelona, în special, nu s-au lăsat mai prejos. Compania European Superleague Company a intentat apoi un proces la un tribunal din Madrid, acuzând UEFA și FIFA că acționează ca un cartel, deoarece s-au opus creării Superligii. Asociațiile de fotbal abuzează astfel de poziția lor dominantă pe piața competițiilor de fotbal. În prezent, CEJ a fost în mare parte de acord cu această afirmație.
Citește și: Zümrüt și Serhat, planuri de viitor
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi