O epidemie de Ebola a fost înregistrată în Uganda, motiv pentru care țara își intensifică eforturile înspre eliminarea ei. Numărul persoanelor infectate a ajuns la 109 până în prezent și au fost confirmate 30 de decese.
Uganda se confruntă cu o epidemie de Ebola
Ministrul Sănătății din Uganda a declarat că Guvernul țării a înființat un centru de tratament suplimentar, iar 15 dintre persoanele infectate lucrează în domeniul sanitar.
„Ministerul Sănătății, cu sprijinul partenerilor, înființează un centru de tratament suplimentar pe terenul de sport din Mulago”, a spus Jane Ruth Aceng.
Virusul care face prăpăd în Uganda este, de fapt, tulpina sudaneză a Ebola, care nu poate fi combătută cu un vaccin, relatează Reuters.
Tocmai din această cauză, se caută un tratament pentru soluționarea problemei, iar ministrul Sănătății a afirmat faptul că, în decursul săptămânilor care urmează, vor fi testate trei vaccinuri împotriva Ebola Sudan.
Citeste si: EMA autorizează un vaccin împotriva variolei maimuței
Unul dintre ele este dezvoltat de Universitatea Oxford, al doilea de Institutul de vaccinuri Sabin din Statele Unite ale Americii, iar al treilea vaccin este dezvoltat de Merck & Co, un producător american de medicamente.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
„Principalul obiectiv este de a evalua eficacitatea acestora pentru a proteja contacții primari ai pacienților cu Ebola în termen de 29 de zile de la contact.
Merck & Co va dona un vaccin candidat
Merck & Co a declarat, potrivit cidrap.umn.edu, că va dona un vaccin care a fost pus la păstrare. Compania producătoare de medicamente afirmă că are, în congelatoarele sale, aproximativ 100.000 de doze de vaccin experimental împotriva Ebola din Sudan.
Science a declarat că Merck a realizat aceste vaccinuri împotriva Ebola din Sudan între anii 2015 și 2016, la scurt timp după ce a înregistrat un succes mare în ceea ce privește dezvoltarea VSV-EBOV ce vizează Ebola Zair.
În urma testelor care au fost realizate pe animale, Merck a luat decizia de a îngheța vaccinul, deoarece rezultatele au fost promițătoare. Acestea au fost depozitate sub formă de vrac și păstrate într-o instalație din Pennsylvania.
În ultimele zile, Uganda a raportat o creștere a numărului de cazuri, iar aproximativ 10% dintre ele au fost raportate în Kampala, capitala țării care, în anul 2014, avea o populație de peste 1,5 milioane de locuitori.