Uimitoarea perioadă de sarcină

Autor: Bogdan Mihai Editor Web: Daniela Iliuta
Actualizat: 06 dec 2018, 14:07

Dacă testul de sarcină a ieşit pozitiv şi te afli în al nouălea cer, pregăteşte-te pentru schimbările radicale din corpul tău ce vor avea loc în următoarele luni. Iată câteva dintre ele:

Pe la patru luni de sarcină, copilul începe să-şi exerseze rinichii. Asta înseamnă că urinează în lichidul amniotic. Ce este şi mai ciudat, este că el bea o bună parte din acest lichid…

Majoritatea femeilor simt că picioarele li se umflă în timpul sarcinii. Asta se întâmplă din cauza excesului de fluide din corp. Chiar şi mărimea la pantof poate să crească cu o măsură, deci asigură-te că ai încălţăminte nouă şi confortabilă pe perioada sarcinii.

Unor mame picioarele le rămân la acea măsură şi după ce nasc.

Uterul are de obicei dimensiunea unei piersici. Dar, odată cu starea de graviditate, până la momentul naşterii, se măreşte cam de 500 de ori.

Bebeluşul are amprentele digitale perfect formate până în săptămâna 12 de sarcină.

La finalul sarcinii, placenta produce aceeaşi cantitate de estrogen pe care o secretă o femeie în afara sarcinii timp de 3 ani.

La ecografie poţi avea diverse surprize atunci când îţi priveşti bebeluşul: se ştiu cazuri în care el (sau ea) se masturbează sau îşi suge degetul. Unii, mai jucăuşi, le fac cu mâna părinţilor…

Cea mai lungă sarcină consemnată a durat mai mult de 12 luni.

Nouă din zece femei spun că li se schimbă tonul de culoare al pielii pe perioada sarcinii.

Mai precis, tenul devine mai luminos. Da, maternitatea te face mai frumoasă…

Femeile gravide, pentru că au în corp mai mult sânge decât în mod normal, vor avea frecvente hemoragii nazale sau ale gingiilor.

Şi inima mamei creşte în perioada de graviditate, pentru a acomoda cantitatea mai mare de sânge şi pe copilul care creşte în uterul ei.

Ştiai că bebeluşul tău plânge în uter? Plânsetele sale nu se aud, din cauza fluidului amniotic, dar este cât se poate de clar că îşi exersează plămânii pentru când nu te va lăsa să

dormi după naştere.

Graviditatea, graţie hormonilor estrogen şi progesteron în cantităţi mari, fac tenul şi părul viitoarei mame să strălucească. Din păcate, beneficiile acestea dispar după naştere.

Unele femei sunt alarmate de pierderea accelerată a părului după naştere, însă este vorba doar revenirea la …normal.

Între săptămânile 16 şi 22 de sarcină, medicul ginecolog îţi poate spune sexul bebeluşului la ecografie, cu destulă acurateţe.

Natura este uimitoare: unele gravide spun că au lactaţie încă din perioada de graviditate, începând cam cu săptămâna 9 de sarcină, la auzul unui bebeluş care plânge.

Femeile gravide au risc mai mare de fractură a oaselor din cauza hormonului secretat în această perioadă, relaxina, cu rol în „înmuierea” pelvisului şi oaselor bazinului, pentru a facilita naşterea.

Te-ai întrebat de ce femeile însărcinate au nasul mai sensibil şi devin repede îngreţoşate de mirosul urât? Pentru că acest simţ ascuţit le ajută să stea departe de substanţele posibil toxice care

ar putea afecta fătul.

 

Taguri: