Directorul ANM a atentionat recent populatia asupra momentului in care ninsoarea se va transforma in ploaie.
"Atunci am putea avea probleme mari, pentru ca va fi polei si am putea fi, practic, blocati din punctul de vedere al transportului rutier.
Prefectul Capitalei le-a cerut primarilor sa se pregateasca pentru a reactiona rapid in zilele urmatoare, in conditiile in care ninsoarea s-ar putea transforma in lapovita sau ploaie, iar din cauza temperaturilor scazute exista pericol de polei si de inghet a cablurilor electrice.
Fenomenul se formeaza din cauza ca in straturile inalte ale atmosferei temperaturile cresc, iar la nivelul solului, unde sunt temperaturi sub zero grade, ploaia se transforma imediat in gheata. Astfel, in urma ploii inghetate se formeaza o crusta subtire de gheata.
Un astfel de fenomen, de aceasta amploare, este primul inregistrat in ultimii sase ani in Romania. In schimb, in 1998, ploaia inghetata ce a cazut pe tot teritoriul tarii, s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave si 20 de morti, potrivit stirileprotv.ro.
Tot in 1998, o ploaie inghetata a afectat estul Canadei si portiuni din nordul Statelor Unite. Asta dupa ce, cu patru ani mai devreme, acelasi fenomen provocase pagube de peste un miliard de dolari in sudul Statelor Unite.