Uite cum poti sa previi scaparile de memorie!

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 08:37

Ajungi in bucatarie si brusc iti dai seama ca nu stii de ce ai venit. Nu iti mai amintesti nici macar persoana cu care ai facut cunostinta acum cateva secunde?

Explicatia standard a ceea ce se intampla cu acest gen de pierdere de memorie este ca mintea este prea aglomerata cu informatii sau ca sunt semne ca imbatranesti.

"Dar pierderile brusce de memorie-in special-la cei tineri, pot fi rezultatul a altceva care trebuie investigat in amanuntime", spune Michael Gross, directorul sectiei de neurochirugie de la Churcill Hospital din Londra.

"Sunt multe cauze care determina pierderea scurta de memorie de la faptul ca nu se mananca prea multa carne pana la calatoriile epuizante."


Iata ce spun expertii despre posibilele cauze care determina pierderea scurta de memorie si ce trebuie sa faci in acest caz.

Deficienta de acid gastric

Se spune ca vitamina B12 care se gaseste in carne este legata de o memorie sanatoasa. Vitamina B12, care se gaseste in carne precum cea de peste, in produsele de zi cu zi, este cunoscuta ca avand un rol important in producerea globuleleor rosii din sange.


Un studiu recent, american, spune ca lipsa vitaminei B12 e legata de probleme de memorie si gandire. Ea joaca un rol important in protectie stratului de mielina ce se gaseste in jurul nervilor. Orice stricaciune a acestui strat incetineste impulsul nervilor care afecteaza memoria, printre altele.

Deficianta de vitamina B12 apare cand aceasta nu mai e absoarbita prin intestinele subtiri. Astfel, acidul de la nivelul stomacului este esential pentru a absorbi acesta vitamina.


Pulsul ridicat

Daca ai pana in 45 de ani si cam esti uituc, s-ar putea sa ai problame cu presiunea arteriala.

Un studiu facut de Universitatea din Alabama, sustine ca cei cu presiunea arteriala ridicata au probleme cu memoria si abilitatile de memorare decat cei cu presiunea normala. Presiunea mare este cauzata de ingrosarea peretilor arterelor. Aceasta ingustare a vaselor reduce cantitatea de sange care trebuie sa ajunga la creier.
Vestea buna e ca niciodata nu e prea tarziu sa previi toate acestea. Sportul, mancarea sanatoasa si pierderea in greutate in unule cazuri, iti imbunatatesc memoria.


 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.