Uite cum sarbatoreste Ignatul echipa 'Draga mea prietena" la Zimnicea!VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 08:17

Intreaga emisiune Draga mea prietena s-a mutat cu mic cu mare, pentru o zi la Zimnicea.

Echipa a sarbatorit impreuna cu ansambluri populare si cantareti de renume ai folclorului romanesc din Teleorman Ignatul. Desi sabatoarea a re loc pe 20 decembrie Gabriela Cristea Toader si echipa emisiunii au hotarat sa inceapa mai devreme, sa tina doua zile si doua nopti, c ain povesti.

Sacrificiul sangeros al porcului si ritul funerar de incinerare (parlitul porcului) in ziua de Ignat este o practica preistorica care supravietuieste in tinuturile romanesti extracarpatice.
Perechea lui feminina, Inatoarea, este de asemenea asociata cu focul si rugul funerar. In vechiul Egipt, desi porcul era considerat un animal dezgustator, oamenii il jertfeau si il mancau, ritual in cinstea zeului Osiris, intr-o anume zi din an. Dupa multe milenii de la atestarea porcului ca divinitate, romanii pastreaza multe elemente ale cultului: il sacrifica ritual la Ignatul Porcilor (20 decembrie), i se imita glasul cu un instrument special, numit surla, apare in folclorul si in jocurile de copii (De-a Poarca, Purceaua) si, mai ales, are o colinda Siva, probabil numele marelui zeu indian, Shiva.


Ca fiecare sarbatoare romaneasca, si Ignatul este una plina de obiceiuri, legende si superstitii. Se spune ca in noaptea dinaintea Ignatului porcul isi viseaza cutitul sau se viseaza cu margele rosii la gat. Legenda spune ca in aceasta noapte vrajitoarele umbla sa ia belsugul casei, de aceea se presara mei si sare imprejurul ei, al hambarelor si al curtii.

Daca nu ai porc la Ignat, trebuie sa tai cel putin o pasare, ori sa intepi creasta de la o gaina neagra, ca sa dea sangele, pentru ca e bine sa vezi sange in ziua de Ignat, ca
sa fii ferit de boala.

 

Taguri: