Uleiul de palmier a devenit tot mai popular in ultima perioada, fiind considerat de multi drept o alternativa sanatoasa pentru gatit a uleiului rafinat de floarea soarelui. De asemenea, uleiul de palmier este deja folosit pentru prepararea unor produse precum margarina, inghetata, dulciurile sau cerealele pe care le mancam la micul dejun.
Au aparut insa informatii potrivit carora lucrurile nu ar sta chiar asa. Care este adevarul? Este uleiul de palmier bun pentru consum sau nu?
Citeste si: Vinete toxice: cand devin vinetele toxice, semnele la care trebuie sa fii atenta
Citeste si: Telina toxica: cum iti dai seama cand devine telina toxica. Cand nu trebuie sa o mai mananci
Citeste si: Reteta de guma de mestecat: cum sa faci guma de mestecat acasa
Uleiul de palmier: cand devine uleiul de palmier toxic
Se pare ca uleiul de palmier are proprietati benefice pentru organism in momentul in care este consumat in stare bruta. Atunci cand este folosit la prajit uleiul de palmier devine cancerigen, deoarece la temperaturi mai mari de 200 de grade elibereaza esteri glicerici, o susbtanta toxica.
Cu toate acestea riscurile asupra organismului uman sunt inca incerte, mai multe studii urmand a fi efectuate in acest sens. Un alt motiv din cauza caruia uleiul de palmier este blamat este reprezentat de continutul mare de grasimi saturate din compozitie.
Medicii avertizeaza asupra faptului ca un consum ridicat de acizi grasi saturati creste concentratia de LDL din organism, adica nivelul colesterolului rau. Acest lucru poate duce in timp la deteriorarea sistemului cardiovascular si provoaca stop cardiac si alte boli.
Totodata s-a descoperit ca uleiul de palmier este bogat in acizi Omega 6. Prezenti in cantitati ridicate in organism, acizii Omega 6 duc la aparitia a diverse probleme de sanatate, precum artrita, cancerul de prostata sau cancerul mamar.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citeste si: Cum pregătești o pizza de post
Uleiul de palmier: ce beneficii are uleiul de palmier
Uleiul de palmier are totusi si o serie de beneficii pentru organismul uman, fiind bogat in vitaminele B2, E si K, spre exemplu. Uleiul de palmier contine carotenoide, care sunt responsabile cu sanatatea ochilor.
Carotenoidele au si un efect antioxidant, previn astfel imbatranirea celulara si aparitia unor boli precum ateroscleroza sau Alzheimer. Foarte important de mentionat: aceste carotenoide sunt prezente numai in uleiul de palmier crud, care nu a fost rafinat.
Paradoxal, fiind foarte bogat in vitamina E, uleiul de palmier reduce nivelul LDL, colesterolul rau, si creste nivelul de HDL, colesterolul bun. Vitamina E are de asemenea un rol de protectie a celulelor nervoase.
De asemenea, datorita tocotrienolului din compozitie, uleiul de palmier poate preveni declansarea accidentului vascular cerebral. S-a dovedit ca, consumat in cantitati corecte, uleiul de palmier este benefic si femeilor insarcinate, ducand la cresterea cantitatii de provitamina A din laptele matern.
Cum sa folosesti uleiul de palmier in alimentatie pentru a nu deveni toxic
Pentru a nu a duce la aparitia problemelor de sanatate se recomanda ca uleiul de palmier sa nu fie consumat in exces si combinat cu alte tipuri de grasimi.
De asemenea, incercati sa folositi in bucatarie ulei de palmier crud, nerafinat. Procesul de rafinare duce la disparitia multor computi benefici. Pe cat posibil, nu folositi uleiul de palmier la prajit.
Nu in ultimul rand, pentru a-i pastra proprie si intunecat. Temperatura ideala de pastrare este de 18 grade.