Uleiul se scumpeşte din cauza războiului din Ucraina. De ce prețul său crește și la noi deși ar fi trebuit să fie tocmai invers!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 11 dec 2022, 04:10

Uleiul de floarea soarelui se va scumpi

Sursa: pexels.com

Prețul la ulei a crescut în ultima perioadă din cauza războiului pornit de Rusia în Ucraina.

Prețul la ulei a crescut în condițiile în care Ucraina era cel mai mare exportator de ulei de floarea soarelui, iar acum nu mai poate exporta nimic.

România este cel mai mare producător de semințe din UE și ar fi putut să exporte în celelalte țări europene ulei de floarea soarelui în condițiile în care Europa se va confrunta curând cu o criză a uleiului.

Problema este că industria uleiului de floarea soarelui este la pământ în România, după cum arată observatornews.ro, iar țara noastră este la rândul ei dependentă de importurile de ulei de floarea soarelui.

"Lipsa materiei prime, lipsa uleiului brut generată de Ucraina, ca furnizor principal de ulei brut pentru Uniunea Europeană conduce la o micşorare a stocurilor şi astfel vom vedea preţuri crescând", a declarat Cezar Gheorghe, consultant agricol, pentru sursa citată.

"E o presiune foarte mare pe preţul de vânzare al uleiului. Pentru că materia primă creşte exponenţial. Deja, într-o săptămână, a crescut de la 2,7 lei la 4,7 lei kilogramul", a declarat și Cristian Ciocan, membru Asociaţia Fermierilor, pentru aceeași sursă. 

Citeste si: Vești proaste pentru români! Cei care au datorii la apă, canalizare și salubritate trebuie să le achite

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cât costă acum uleiul

Uleiul de floarea soarelui s-a scumpit în ultimul an cu aproximativ 25%. Litrul de ulei variază acum, ca preț, între 8 și 12 lei, dar izbucnirea războiului în Ucraina e de așteptat să ducă prețul acestuia, rapid, la 15 lei.

România pierde, din faptul că nu exploatează potențialul uriaș pe care îl are în privința producerii uleiului de floarea soarelui, anual, potrivit unor surse, circa 1 miliard de dolari.

Pandemia de coronavirus a dus la o creștere a prețurilor în privința celor mai multe produse, iar acum ne vom confrunta cu o altă creștere a prețurilor din pricina războiului declanșat de Putin în Ucraina.

Este foarte problematic ce se va întâmpla cu prețul la gaz și carburant în condițiile în care Rusia e cel mai mare exportator de gaz în Europa și unul dintre cei mai mari de petrol în lume.

Occidentul a impus sancțiuni pentru Rusia după ce armata roșie a invadat Ucraina.

Războiul poate avea consecințe la care nici nu ne-am gândit până acum, una dintre acestea fiind majorarea prețurilor la produse la care nu ne așteptam. 

Citeste si: Maria Putina, fiica lui Vladimir Putin, a fost expulzată din Olanda. Care a fost motivul pentru care a trebuit să părăsească țara în cel mai scurt timp