* Uleiul esenţial de muşetel este binecunoscut pentru proprietăţile sale antiinflamatorii. Este eficient în calmarea durerilor musculare, a durerilor cauzate de sindromul premenstrual.
* Uleiul esenţial de maghiran are importante proprietăţi sedative. Detensionează rigiditatea musculară şi ajută la calmarea durerilor musculare şi a spasmelor. Este foarte util în reumatism, osteoartrită şi migrene.
* Uleiul esenţial de lavandă este unul dintre cele mai utilizate uleiuri în saloanele profesionale de masaj, pentru relaxare şi ameliorarea durerilor.
* Uleiul esenţial de eucalipt are puternice efecte analgezice şi proprietăţi antiinflamatorii, fiind recomandat în ameliorarea durerilor musculare şi a celor provocate de inflamaţiile nervoase.
* Uleiul esenţial de mentă este foarte eficient în durerile musculare şi articulare, calmează durerile de cap şi nevralgiile.
* Uleiul esenţial de rozmarin are proprietăţi analgezice şi antispastice. Este foarte bun pentru alinarea durerilor de cap, de spate, a durerilor musculare şi articulare.
* Uleiul esenţial de salvie are proprietăţi antispastice, antiinflamatorii şi calmante. Ajută la detensionarea musculaturii, reducerea spasmelor şi calmarea durerilor premenstruale.
* Uleiul esenţial de ienupăr are proprietăţi antispastice. Ameliorează durerile articulare şi musculare, spasmele şi nevralgiile.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
* Uleiul esenţial de coada-şoricelului are puternice efecte analgezice şi antiinflamatoare. Este recomandat în durerile musculare şi articulare, sub formă de masaj uşor.
* Uleiul esenţial de vetiver a fost folosit în medicina ayurvedică încă din Antichitate, deci are proba timpului. Uleiul este extras din rădăcinile unei specii de iarbă cunoscută sub numele de Vetiveria zizanoides, care face parte din aceeaşi familie botanică cu lemongrass şi citronella.
Are efecte antiinflamatorii, antiseptice, cicatrizante, tonice şi afrodisiace”, notează formula-as.ro.Cum se folosesc uleiurile esenţiale?
Uleiurile volatile se pot utiliza în scop terapeutic numai după ce au fost diluate într-un ulei neutru (cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de jojoba, uleiul de migdale dulci etc.), în proporţiile indicate mai jos. Atenţie, nu aplicaţi uleiurile esenţiale direct pe piele, deoarece sunt foarte puternice şi pot provoca reacţii alergice!
Citeste si: Ai dureri de spate? Poţi avea această boală! Trebuie să mergi urgent la medic
Citeste si: Esti bogat sau sarac, esti fericit sau bolnav: "alege-ti cu grija cuvintele". Explicatia psihologului
Ameliorarea durerilor de cap
Pentru ameliorarea durerilor de cap, diluaţi 4-5 picături de ulei esenţial într-o linguriţă de ulei neutru, amestecaţi bine, înmuiaţi-vă degetele şi faceţi masaj uşor pe tâmple, asigurându-vă că nu vă atingeţi ochii şi pleoapele. Migrenele pot fi diminuate şi cu ajutorul mirosului: turnaţi câteva picături de ulei esenţial pe o batistă sau folosiţi un difuzor aromaterapic.
Baia totală
O baie fierbinte este ideală pentru calmarea oboselii, diminuarea durerilor musculare şi a celor provocate de artrită sau reumatism.
Diluaţi 8-10 picături de ulei esenţial într-o lingură de ulei neutru, apoi turnaţi amestecul în cada plină cu apă. Este recomandat să adăugaţi în apa de baie 2-3 pumni de sare grunjoasă, pentru a spori efectul terapeutic.
Compresele calde
În cele mai multe cazuri, căldura ajută la reducerea durerilor de spate. Încălziţi o jumătate de litru de apă (puţin peste temperatura corpului, astfel încât să o puteţi tolera confortabil), apoi adăugaţi 4-5 picături de ulei esenţial şi amestecaţi bine. Puneţi un prosop mic peste vasul cu apă şi lăsaţi-l să absoarbă puţin lichid. Ulterior, stoarceţi bine prosopul, împăturiţi-l şi aplicaţi-l pe zona dureroasă. Lăsaţi compresa să acţioneze 15-20 de minute.
Compresele reci
Compresele reci sau aplicaţiile de gheaţă pot calma durerile, umflăturile şi inflamaţiile cauzate de unele leziuni traumatice sau de afecţiuni inflamatorii, cum ar fi artrita. Pentru a realiza o compresă rece urmaţi aceleaşi indicaţii ca în cazul compreselor calde, numai că în loc de apă caldă folosiţi apă refrigerată, în care adăugaţi câteva cuburi de gheaţă şi 4-5 picături de ulei esenţial. Atenţie, compresa trebuie înlocuită atunci când se încălzeşte la temperatura corpului!
Masajul
Preparaţi-vă un ulei de masaj tămăduitor: diluaţi 10-12 picături de ulei esenţial în 35 ml ulei neutru, iar cu acest amestec masaţi uşor, timp de 15-20 de minute, orice parte a corpului în care simţiţi durere sau în care muşchii sunt încordaţi.
Să vă fie de leac!
vezi cele mai noi Stiri kanal d
sursa: formula-as.ro