Ultima ora! Astazi se decide taierea pensiilor a mii de romani. La Curtea Constitutionala a Romaniei a inceput dezbaterea

Author: Luiza Stama
Actualizat: 01 feb 2021, 01:10
Astazi se decide soarta a mii de pensionari

Decizia despre taierea pensiilor a mii de romani va fi luata astazi, la Curtea Constitutionala, dupa ce s-au facut sesizari la legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.

Dezbaterea care decide soarta a mii de pensinari

CCR dezbate miercuri sesizarile facute de Avocatul Poporului si de Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la legea impozitarii pensiilor de serviciu.

Curtea Constitutionala a amanat pana in septembrie dezbaterea, iar acum lucrurile trebuiesc clarificate.

Instanta suprema sustine ca Legea este neconstitutionala in ansamblul sau, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie argumenteaza ca este incalcat unul dintre cele cinci principii ale fiscalitatii reglementate de Codul fiscal vizeaza „justetea impunerii sau echitatea fiscala”, care „asigura ca sarcina fiscala a fiecarui contribuabil sa fie stabilita pe baza puterii contributive, respectiv in functie de marimea veniturilor sau a proprietatilor acestuia”.

Instanta suprema a mentionat ca legea care a format obiectul sesizarii instituie taxa pe veniturile din pensii si indemnizatii pentru limita de varsta, venituri primite in baza unor legi speciale.

Legea instituie o taxa pe venitul din pensiile reglementate de legile speciale care este diferita de impozitul pe venit si se cumuleaza cu acesta din urma, ceea ce inseamna ca acestei categorii de venituri, care fac obiectul taxarii conform legii criticate, li se

aplica atat impozitul pe veniturile din pensii, cat si taxa nou instituita. Rezulta, astfel, ca pensiile vizate de lege sunt supuse unei duble impuneri, contrar principiului nediscriminarii si principiului asezarii juste si echitabile a sarcinii fiscale”, precizeaza ICCJ.

Practic este vorba de o noua taxa

Noua taxa este discriminatorie, sustine Instanta suprema si se calculeaza asupra venitului net, dupa deducerea din pensia bruta a impozitului pe venit.

In aceste conditii, prin cuantumul ridicat, masura instituirii taxei reprezinta o adevarata confiscare si este de natura a afecta insasi substanta dreptului. Optiunea promovata prin legea in discutie reprezinta un subterfugiu prin care se aduce atingere chiar substantei dreptului la pensie”, se afirma in sesizare.

Amendamentele aduse in sesizare de catre Instanta suprema sunt numeroase.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

Si Avocatul Poporului a transmis Curtii Constitutionale o sesizare privind acelasi act normativ.

Pe 17 iunie, Camera Deputatilor a votat modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile si indemnizatiile pentru limita de varsta.

plata pensiei, imagine simbol

Conform unui amendament, pensiile cu valoare de pana la 2.000 de lei inclusiv nu se impoziteaza, cele cuprinse intre 2.000 si 7.000 se impoziteaza cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impoziteaza cu 85% pentru ceea ce depaseste aceasta suma.

Citeste si: Reactia premierului Orban despre decizia CCR privin pensiile speciale: "Conflict de interese, judecatorii CCR au pensii speciale"

Citeste si: Recalcularea pensiilor. Violeta Alexandru a spus totul despre cum ar trebui stabilit venitul fiecarui pensionar roman