ULTIMĂ ORĂ! CERT-RO avertizează: Atenție la felul în care completați formularul pentru Grecia

Autor: Andra Ionescu
Alertă CERT-RO pentru românii care merg în vacanță în Grecia

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică trage un semnal de alarmă asupra site-uri care pot colecta date personale și informații financiare de la turiștii români care completează formularul solicitat la intrarea în Grecia. Iată cum trebuie să vă feriți!

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) îi avertizează pe românii care merg în Grecia să fie atenți unde își introduc datele cu caracter personal sau bancar pentru generarea formularului necesar la intrarea în țară.

Citeste si: RESTRICȚII Bulgaria vară 2021. Lovitură pentru cei care și-au programat concediul în Bulgaria. Ce trebuie să știe românii?

Utilizați doar site-uri oficiale

CERT-RO spune că, pentru a evita problemele, turiștii trebuie să utilizeze doar site-urile oficiale.

„Au apărut deja site-uri care pot profita de neatenția utilizatorului pentru a-i colecta date cu caracter personal sau date financiare, așa cum putem observa în imaginile de mai jos. Evitați accesarea surselor neoficiale și nu furnizați date pe astfel de site-uri! Mai mult, în acest caz utilizatorului i s-au cerut inclusiv date de card, deși în mod normal formularul NU specifică necesitatea oferirii acestor detalii.

Site-ul oficial, recomandat inclusiv de Ministerul Afacerilor Externe, este  https://travel.gov.gr, recomandă cei de la CERT-RO.

Este vital să evitați accesarea surselor care nu sunt oficiale. Este exclus să furnizați date pe astfel de site-uri pentru a evita orice fel de dezastru financiar.

”Au apărut deja site-uri care pot profita de neatenția utilizatorului pentru a-i colecta date cu caracter personal sau date financiare, așa cum putem observa în imaginile de mai jos.”

spun specialiștii, care au publicat mesajul unui român care era să pice în această plasă.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Se pare că în acest caz utilizatorului i s-au cerut inclusiv date de card, deși în mod normal formularul nu specifică necesitatea oferirii acestor detalii,  au explicat specialiștii.

Citeste si: Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic. Grecia rămâne în zona galbenă, în timp ce Maldive iese din zona roșie

CERT-RO avertizează în continuare

Într-o altă postare, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, trage un semnal de alarmă cu privire la un link malițios care se distribuie pe Facebook Messenger.

Astfel, pe Facebook se trimite un mesaj-capcană de tipul „seamănă cu tine”, apari în acest video”, mesaj ce conțin un link malițios.

Cei care accesează link-ul primit, care pretinde să conducă spre un video al cărui protganosit seamănă cu persoana căreia i s-a transmis mesajul, pot fi redirecționați către un site de phishing sau se pot chiar trezi cu dispozitivul infectat cu malware.

În acest mesajul, persoana care-l trimite pretinde a fi un video în care apare persoana căruia i-a transmis mesajul și, mai mult, atacatorul se folosește de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să-l accesați, potrivit Digi24.

"Atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. În unele variante, link-ul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios", se mai precizează în comunicat. 

 

Taguri: