Ultima oră! Noi restricții în București. Ce se întâmplă cu mall-urile și piețele începând de duminică?

Autor: Amalia Georgescu
Noi restricții în mall-urile din București
Sursa: unsplash

După ce în București rata de incidență calculată la 14 zile a ajuns la 6,88 cazuri la mia de locuitori, Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgență a impus noi restricții în Capitală. Ce reguli sunt valabile în mall-uri și în magazine?

În ultimele zile, rata de infectare cu noul coronavirus s-a aflat în continuă creștere, lucru care i-a obligat pe reprezentanții autorităților să gândească noi restricții pentru București. Măsurile vor intra în vigoare duminică și sunt valabile pentru 14 zile, iar în cazul în care se va atinge pragul de 7,5 cazuri la mia de locuitori, restricțiile pot fi reevaluate.

Noi reguli în mall-urile și piețele din București. Ce au decis autoritățile?

După ce au analizat situația actuală, specialiștii au ajuns la concluzia că este nevoie de un set clar de reguli pentru a preveni aglomerația din mall-uri sau piețe. Astfel, Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgență a anunțat regulile pe care bucureștenii vor fi nevoiți să le repecte dacă vor merge la mall sau la piață.

Autoritățile au precizat că accesul clienților în mall-uri se va face astfel încât să se mențină o distanță fizică de cel puțin 2 metri între persoane și să se asigure o suprafață de minimum 7 m.p./persoană.

Reguli privind distanțarea socială vor exista și în piețele agroalimentare și în piețele volante din Capitală. În aceste spații, trebuie să se respecte distanța de minimum 2 metri între două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței.

Citeste si: Raed Arafat, declarație de ultimă oră! Ce trebuie să facem în zilele în care magazinele se închid la ora 18.00

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tot în ședința de sâmbătă s-a luat decizia ca programul operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și /sau deschise, publice și/sau private, să se desfășoare între orele 05.00 – 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în timp ce în cursul săptămânii, programul de funcționare va fi  05.00 – 21.00, potrivit digi24.ro.

Pe lângă restricțiile privind funcționarea magazinelor, reprezentanții autorităților au anunțat că de vineri până duminică va fi introdusă carantina de noapte, ceea ce înseamnă că bucureștenii nu vor mai putea

ieși din case în intervalul 20:00-05:00 decât dacă vor avea un motiv foarte bine întemeiat și dacă vor avea asupra lor fie o declarație pe propria răspundere, fie o legitimație sau o adeverință de la locul de muncă. În restul săptămânii, restricțiile de circulație se vor aplica în intervalul 22:00-05:00.

Noile restricții intră în vigoare de duminică, 28 martie 2021, ora 00:00, autoritățile menționând că pot să apară modificări în cazul în care rata de incidență va depăși 7,5 cazuri la mia de locuitori.

Citeste si: Arhiepiscopul Tomisului, reacție dură după ce autoritățile au decis să permită desfășurarea slujbei de Înviere până la ora 2:00: „Cu Dumnezeu nu negociem! Să ne lăsaţi Paştele şi sufletele libere!”