După ce autoritățile din mai multe țări au decis să oprească vaccinarea cu AstraZeneca, situația a fost analizată și în România. Astfel, autoritățile au luat decizia de a suspenda vaccinarea cu lotul ABV 2856 de la AstraZeneca, asta după ce Italia a retras lotul, suspecântd apariția efectelor adverse.
Motivul pentru care România a suspendat vaccinarea cu lotul ABV 2856 de la AstraZeneca. Câți români au primit vaccinul din acest lot?
Chiar dacă în România nu au fost rapotarte reacții adverse legate de lotul ABV 2856 de la AstraZeneca, autoritățile au hotărât într-o ședință comună la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR să carantineze lotul, având în vedere că și Italia a luat această măsură.
„În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR.
1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la
finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca
din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
3.
Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul
de imunizare să nu fie afectat.
Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.”, au anunțat autoritățile prin intermediul unui comunicat oficial.
Autoritățile au menționat că lotul ABV 2856 de la AstraZeneca a ajuns în România pe data de 7 februarie și că au fost administrate, până în prezent, 77.049 de doze.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: Anunțul oficial făcut de Ministerul Sănătății! Ce se va întâmpla în România în perioada martie-aprilie 2021?
„Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.”, au precizat autoritățile.
Specialiștii în sănătate din România au ținut să sublinieze că decizia este doar o măsură de extremă precauție până când Agenția Europeană a Medicamentului va evalua situația.
În ceea ce privește lotul cu probleme existent în Austria, autoritățile au anunțat că acele vaccinuri nu au ajuns în România.