Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), printre oamenii dispăruți în inundațiile din Valencia figurează cel puțin 15 români, iar alți șase au fost găsiți în siguranță după ce, inițial, nu se știa nimic despre ei. MAE a confirmat că unul dintre românii dați dispăruți în Spania a fost găsit decedat, veste care adâncește suferința familiilor îngrijorate de dispariția celor dragi.
Cum au fost Agsina și Florin luați de viitura din Spania
Una dintre cele mai tulburătoare povești este cea a soților Agsina Sandu și Florin Costel Bedna, ambii în vârstă de 57 de ani, care au fost surprinși de puhoaie în Parcul Natural Albufera, la doar câțiva kilometri de Valencia.
„Ieşiseră din casă. Apa avea deja doi metri. Era un vânt foarte puternic. Nu ştim cum au ieşit şi au reuşit să se urce pe furgonetă.
În mijlocul dezastrului, fiica lor a primit un ultim apel, în care părinții îi cereau, cu disperare, ajutor: „ Sună, te rog, la 112 că nu scăpăm de aici ”.
O altă tragedie cutremurătoare este povestea familiei românești prinse într-un garaj inundat în districtul La Torre. Într-o încercare de a-și proteja bunurile de apă, Gabi și Dana, alături de fiica lor, Alex, au coborât în garajul blocului pentru a evalua situația. Acolo, însă, apele năvalnice i-au surprins fără cale de scăpare. Alături de ei, alți patru vecini au fost prinși în capcană. Cu toții și-ar fi pierdut viața marți seară, scrie publicația spaniolă ABC.
Autoritățile au pus la dispoziție mai multe numere de telefon, pentru românii afectați de inundațiile din Valencia
Valurile de noroi și ape tulburi care au devastat estul Spaniei au afectat întreaga regiune Valencia, unde multe locuințe au rămas fără electricitate, iar accesul la apă potabilă a devenit dificil. Sute de oameni, inclusiv români, se află încă în situații dificile, autoritățile continuând căutările pentru a găsi persoanele dispărute. Cozile lungi pentru apă și alimente reflectă criza provocată de un dezastru natural fără precedent în ultimii ani.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie
„A plouat aproape o săptămână, dar 2 zile a fost rău de tot. S-au anunțat 150 de morți. Acum mă uit la știri. Zici că a fost cutremur... copaci rupți, blocuri distruse, mașini luate de apă. Apa a ajuns până la etajul 2 în blocuri. Nu au apă de băut, nu au curent, a fost dezastru. Ce a fost în Galați a fost o nimica toată”, a declarat o româncă stabilită în Spania, pentru kanald.ro.
Regiunea valenciană a devenit o vale a morții, iar speranța celor care încă își caută rudele și prietenii se împletește cu durerea pierderilor confirmate. MAE și autoritățile române colaborează strâns cu echipele de intervenție spaniole, pregătite să ofere asistență și sprijin familiilor afectate în aceste momente de durere și incertitudine.
„Ambasada României la Madrid și oficiul consular de la Castellón de la Plana mențin un contact permanent cu autoritățile spaniole și cu cetățenii români care au semnalat persoanele dispărute.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 677 842 467”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe, vineri dimineață, prin intermediul unui comunicat.