Ultimele cuvinte dintre mecanicului de tren și șeful de gără din Grecia, înainte ca cele două trenuri să se ciocnească frontal: „Pleacă, pleacă”

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 03 dec 2023, 03:45

Principalul suspect al accidentului feroviar a fost pus, oficial, sub acuzare

Sursa: twitter

57 de persoane au fost declarate decedate, până în acest moment, în Grecia, după ce un marfar și un tren plin cu pasageri s-au ciocnit frontal. Alte persoane sunt date dispărute, iar grecii au ieșit în stradă, pentru a protesta.

Două trenuri s-au ciocnit, în Grecia, iar numărul morților se apropie de 60. De vină pentru cele întâmplate este șeful de gară din Larissa, care și-a asumat responsabilitatea pentru cele întâmplate.

Două trenuri s-au ciocnit frontal, în Grecia

Principalul suspect al accidentului feroviar a fost pus, oficial, sub acuzare. Șeful de gară și-a acceptat vina, dar susține că nu este singurul responsabil pentru tragedie.

Conform presei din Grecia, este vorba de mai multe erori, dar și de neglijență și de corupție.

Angajații feroviari au intrat în grevă, ieri, 2 martie, iar trenurile din Grecia și metrourile din Atena nu au mai circulat. În tot acest timp, a apărut ultima discuție purtată între șeful gării din Larissa și mecanicul trenului Intercity, chiar înainte de impact.

Șeful gării este cel care a trimis trenul pe ruta nepotrivită, iar protestele au continuat și în a doua zi, unde mai bine de 2.000

de persoane au ieșit în stradă.

Citește și: O mașină a căzut de pe un pasaj rutier din Arad, pe liniile de tramvai. Autoturismul s-a răsturnat pe plafon

Șeful gării din Larissa a cerut unui subaltern să schimbe manual un macaz, după ce un tren local s-a blocat. Acesta trebuia să fie mutat rapid pe linia principală, dar șeful de gară nu a mai dat acest ordin.

Subaltern: „Vasili, să schimb poziția macazului?”,

Șeful de gară: „Nu, nu schimba poziția pentru că vine 1564”,

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Subaltern: „Ok, o să las așa, pe diagonală”.

Nu a durat mult și cele două trenuri au ajuns pe aceeași linie și s-au ciocnit frontal.

Conform lui Konstantinos Imanidmis, voluntar al Crucii Roșii, numărul persoanelor scoase dintre fiare înclină balanța spre dezastru.

Numărul persoanelor decedate îl depășește pe cel al supraviețuitorilor

„Este cel mai dificil moment atunci când nu salvezi vieți și recuperezi cadavre. Nu este ceva ce ne place, nu este ceva ce ne dorim, dar este ceva ce va rămâne în memoria noastră întotdeauna, indiferent cât de mult încercăm să scăpăm”, a precizat acesta.

După ce a fost pus sub acuzare, șeful de gară mai are timp până mâine, 4 martie, să depună mărturia și să își pregătească discursul de apărare.

Șeful de gară ocupa acea funcție de doar o lună, iar sindicaliștii greci dau vina pe guvernele care au ajuns la putere de-a lungul ultimilor ani.

Citește și: Momentul în care cele două trenuri din Grecia s-au ciocnit a fost surprins video. Bilanțul tragediei a crescut la 46 de morți, dar încă există persoane dispărute

Mai mult decât atât, aparatele de semnalizare, deși fizic existau, nu mai funcționau de ani de zile, deoarece cablurile au fost furate, pentru a fi duse la fier vechi.