Umiditatea excesivia reprezinta unul dintre pericolele cu care ne putem confrunta in fiecare zi si favorizeaza aparitia ciupercilor si a mucegaiului.
Iata care sunt efectele nocive ale umiditatii asupra sanatatii noastre:
1. Accelereaza transpiratia si consumul de energie
Umezeala din aer asigura termoreglarea. Atunci cand aerul este foarte umed, transpiratia devine mult mai abundenta, fapt care duce la un consum mult mai mare de energie din partea organismului si genereaza o continua stare de slabiciune.
2. Afecteaza persoanele cu probleme respiratorii
Intr-un mediu foarte umed, infectiile tractului respirator isi fac aparitia cu multa usurinta. Cele mai afectate persoane sunt cele care au astm sau TBC, iar simptomele bolii se pot agrava in primul rand din cauza mucegaiului.
3. Duce la aparitia sinuzitei fungice
Sinuzita fungica reprezinta o alta concecinta a inhalarii sporilor de mucegai care plutesc in aerul din propriile noastre case.
4. Sistemul nervos poate fi afectat
Unele tipuri de mucegai care apar din cauza umiditatii excesive elibereaza o serie de toxine care pot afecta sistemul nervos. Acestea poduc mari dureri de cap, stari depresive, dificultati majore de concentrare, oboseala si chiar probleme de memorie. Expunerea indelungata la astfel de toxine poate genera probleme musculare si articulare, tulburari neurocognitive, probleme gastrointestinale, probleme renale si chiar probleme de vedere.
5. Duce la aparitia problemelor imunitare
Intr-un mediu foarte umed, imunitatea organismului este afectata, fapt ce poate genera o serie intreaga de infectii care nu se afla in legatura directa cu umiditatea si mucegaiul.
Cum scapi de umezeala
Nivelul optim de umiditate pentru organismul uman este de 45%-55%, iar efectele negative se instaleaza atunci cand umiditatea depaseste pragul de 55%-60%.
Atunci cand locuinta ta a fost invadata de mucegai, primul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa cureti zonele afectate. Pune o masca protectoare si manusi de cauciuc, pentru a evita contactul cu sporii, apoi inlatura ciuperca folosind un produs dezinfectant, creat special pentru asta.
Dupa ce ai indepartat mucegaiul, cumpara un dezumidificator. Unii specialisti recomanda dezumidificatoarele pentru incaperi care nu depasesc suprafata de 15-20 mp, din cauza capacitatii reduse a aparatelor de a face fata in spatii mai mari. Cu toate acestea, pe piata exista si dezumidificatoare pentru incaperi de pana la 50 mp sau pentru medii cu o umiditate extrema, dupa cum vedem la shopidoki.ro.
Nu in ultimul rand, aeriseste locuinta de cel putin trei ori pe zi, mai ales in timpul iernii, cand partile casei care se afla spre exterior devin mai reci decat aerul din interior, fapt ce favorizeaza aparitia condensului, a umezelii si a mucegaiului.
Foto: pixabay.com.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti