Un aliment vital pentru oameni ajunge să fie un lux pentru multe persoane. Prețurile aproape s-au dublat

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 06 aug 2022, 11:46

Un aliment pe care oamenii îl consumă în fiecare zi și de care au nevoie în mod constant pentru a trăi a devenit un adevărat lux pentru mulți. În unele cazuri, prețul aproape s-a dublat, iar, în viitorul apropiat, ar putea deveni și mai scump.

Un aliment vital pentru oameni, dar care pare atât de banal, a ajuns să fie un adevărat lux pentru unii oameni, în special pentru cei din mediul urban. Din nefericire, nu se întrevăd vremuri mai bune, cel puțin în viitorul apropiat.

Un aliment necesar tuturor a ajuns să fie permis de puțini oameni

Apa de care toți avem nevoie în fiecare zi a ajuns să fie un adevărat lux pentru foarte multe persoane.

Cei mai afectați sunt cei care locuiesc în mediul urban, deoarece, de cele mai multe ori, nici apa de la robinet, care ar putea-o înlocui pe cea de pe rafturile magazinelor, nu este prea sănătoasă.

Așa se face că, în urma scumpirilor care au pus stăpânire pe întreaga țară, o sticlă de apă care, inițial, costa 1,95 lei a ajuns să coste 3,69 lei.

Persoanele care resimt din plin inflația și care încearcă să găsească diferite alternative pentru apa îmbuteliată s-au îndreptat către apa de la robinet, însă nici aceea nu este o alternativă mai eficientă din punct de vedere financiar.

Un metru cub de apă a ajuns să coste între 11 și 15 lei, iar companiile fie au mărit, deja, prețul, fie se pregătesc să o facă. Cele mai multe scumpiri înregistrate la apa potabilă sunt în: Turda, Constanța, Piatra Neamț, Vaslui și Buzău, informează impact.ro.

Citeste si: Analiză The Guardian. Un important om de știință britanic avertizează că o catastrofă climatică globală! Încălzirea Pământului crește riscul de cutremure și tsunami-uri și agravează foametea

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum încearcă oamenii să facă față scumpirilor?

Unii oameni iau măsuri serioase în ceea ce privește consumul de apă și mulți ajung să o consume în cantități mult mai mici decât o făceau până acum.

„Reduc presiunea din robinet şi merge mai puţină. Se reduce la jumătate şi, atunci când se spală vasele, nu merge atâta, merge mai puţin”, a declarat o femeie.

În ultima vreme, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a amendat mai mulți comercianți, deoarece au ținut baxurile de apă îmbuteliată în condiții nefavorabile.

„Din păcate transferul dintre ambalaj și produs este foarte frecvent la temperaturi foarte înalte. Dar nu doar apa, ci și guma de mestecat, dacă o lăsăm în mașină în pachetele acelea de plastic, tot felul de produse alimentare lăsate în mașină, unde crește temperatura la 70-80 de grade, trebuie să fim mai atenți și mai responsabili.

Însă, de cealaltă parte, când mergem să cumpărăm dintr-un magazin, aceasta trebuie ținută la temperatura pe care o dă producătorul. Dacă ne uităm pe eticheta produselor de apă minerală, sucuri carbogazoase, acolo au instrucțiuni de utilizare din punct de vedere al păstrării și depozitării.

Citeste si: Are sau nu România suficient grâu pentru consumul de anul acesta. Ce se va întâmpla cu prețul unei pâini

Cred că acest lucru, doar de a face profit, indiferent de ceea ce se întâmplă, cred că ar trebui mult mai tare sancționat și nu numai prin sancțiuni contravenționale, ci și prin suspendarea activității și ridicarea autorizației de funcționare a magazinului”, a spus Sorin Mierlea, președintele Inficons, pentru un post televizat, conform romaniatv.net.

 

Taguri: