Un alt tip de Bacalaureat în 2023. Cum se va desfășura examenul conform noilor legi ale Educației

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 20 mai 2023, 00:35

Bacalaureatul se va schimba începând cu anul 2023

Sursa: PixaBay

Examenul de Bacalaureat sau examenul maturității așa cum este cunoscuți de elevi va avea o nouă formă începând cu anul 2023.

Anul 2022 a venit cu schimbări ale structurii anului școlar care începe mai devreme decât în mod normal, pe 5 septembrie și va fi împărțit în 5 module, în loc de semestre, iar tezele nu vor mai fi o grijă pentru elevi.

Citeste si: Ce se va întâmpla cu examenul de Bacalaureat în 2023. Ministrul Educației a făcut anunțul oficial: „O să avem o tranziție spre normalitate”

Ce se va schimba la formatul examenului de Bacalaureat

Ministrul Educației, Florin Cîmpeanu, a anunțat că examenul de Bacalaureat va fi simplificat începând cu anul 2023, iar până în anul 2027, acesta va fi schimbat radical față de cel din anii precedenți.

„Dacă vorbim de un nou început în septembrie 2023, cu clasa a 9-a, înseamnă că în 2024 termin clasa a IX-a (…), în 2027 clasa a XII-a și poți în 2027 să dai un Bac complet diferit.

Dacă mă întrebați pe mine, da, aș vrea un Bac complet diferit. Aș vrea un Bac în care probele de competență să fie reale, adevărate și să poată să demonstreze competența fiecăruia dintre voi.

Unii vă pricepeți la (…) comunicare în limba engleză, alții vă pricepeți la lege, competență juridică, de ce nu? Și, alături de matematică, de limba și literatura română (…), aceste discipline care sunt și trebuie să rămână, voi să susțineți un examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre voi, personalizat”, a declarant

ministrul Educației, Florin Cîmpeanu.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Florin Cîmpeanu a mai declarat că își dorește ca anul viitor să se extindă la nivel național evaluarea digitală, împreună cu simplificarea materiei din care se va susține examenul de Bacalaureat. „Anul viitor ne dorim să putem extinde la nivel național evaluarea digitală. Veți vedea câte avantaje sunt, în primul rând în favoarea elevului”, a mai spus ministrul.

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat a crescut anul acesta

Citeste si: Județele cu cele mai slabe rezultate la Bacalaureat 2022. Unde au fost obținute cele mai mici note din țară

În sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat, rata de promovare a crescut cu 5,5% față de celelalte promoții, fiind cea mai mare rată de promovare a ultimilor 10 ani.

Citeste si: TOP județe cu cele mai multe medii de 10 la BAC 2022. Câți candidați au luat 10 pe linie la BACALAUREAT 2022

Rata de promovare a acestui an în cadrul examenului de Bacalaureat este de 78,3%, față de anii trecuți, când rata de promovare era de 32,1%. Au promovat 89.054 de candidați, dintr-un total de 121.470 de candidați prezenți (108.450

de candidați prezenți provin din promoția curentă, respectiv 13.020 de candidați prezenți din promoțiile anterioare).

Surse: edupedu.ro, portalinvatamant.ro