Un asteroid va trece pe lângă Pământ la o distanță foarte mică! Întâlnirea cu meteoritul va avea loc în anul 2029

Author: Diana Ghita

Asteroidul va trece pe lângă Pământ

Sursa: freepik.com

Acesta este un fenomen foarte rar în istoria omenirii, producându-se o dată la aproximativ 7.500 de ani. Când au descoperit că asteroidul se îndreaptă spre Terra, oamenii de știință au fost foarte îngrijorați.

În anul 2029, un asteroid va trece pe lângă Pământ la o distanță de 32.200 de kilometri. Lățimea acestuia este, aproape, aceeași cu cea a cunoscutului zgârie-nori Empire State Building, din New York, având un diametru de 340 de metri.

Ce spun cercetătorii despre asteroidul care se îndreaptă spre Pământ

Corpul ceresc nu este atât de mare încât să reprezinte un pericol cu potențial apocaliptic.

Potrivit cercetătorilor, dacă ar lovi Pământul cu o viteză hipersonică, acesta ar putea distruge maximum un oraș sau suprafața unei regiuni. De asemenea, dacă asteroidul ar cădea în ocean, ar putea genera un tsunami de proporții.

„Nu ar fi catastrofal la nivel global în sensul unor extincţii în masă”, însă o coliziune „ar intra cu siguranţă în categoria lucrurilor rele.(...)

Dacă loveşte, acesta se apropie cu mulţi kilometri pe secundă.

Iar la această viteză nu contează dacă este din pietriş, gheaţă, roci sau orice altceva. Este pur şi simplu un obiect mare şi greu care se mişcă rapid”,
a explicat Michael Nolan, de la Universitatea din Arizona, citat de Reuters.

Meteoritul va fi primul corp ceresc de o astfel de dimensiune care se va apropia la o distanță atât de mică de Terra, în istoria modernă, întrucât un astfel de fenomen se întâmplă o dată la circa 7.500

de ani.

Acesta a fost descoperit încă din anul 2004, fiind denumit „asteroidul Apophis”. Numele lui provine de la un șarpe din mitologia egipteană, care, în antichitate, era considerat un simbol al răului și al haosului.

Meteoritul și-a câștigat acest nume din cauză că, în momentul în care a fost descoperit, cercetătorii preconizau că acesta s-ar putea ciocni cu Pământul, temându-se de impactul devastator pe care l-ar putea avea coliziunea.

Însă, în 19 ani de monitorizare amănunțită, oamenii de știință au ajuns la concluzia că planeta noastră este în afara oricărui pericol, excluzând, pentru cel puțin un secol, riscul oricărui fel de impact cu alte corpuri cerești.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Lucrurile se îmbunătățesc pentru exploatarea minieră a asteroizilor

Asteroidul va putea fi văzut de pe Pământ

Peste aproximativ 5 ani și jumătate, când asteroidul Apophis va trece pe lângă Terra, o navă spațială lansată de NASA în anul 2016 va furniza o analiză a acestui fenomen cosmic rar.

Această misiune se desfășoară sub coordonarea cercetătorilor de la Universitatea din Arizona, SUA, care, prin observarea, în detaliu, a acestei întâlniri apropiate, își propun să obțină noi informații care să-i ajute în construirea unui sistem revoluționar de protecție a Pământului împotriva unor posibile ciocniri cu alți asteroizi.

Potrivit spuselor lui Michael Nolan, asteroidul Apophis urmează să treacă pe lângă planeta noastră la data de 13 aprilie 2029. Acesta va apărea, pe cerul întunecat, ca un punct luminos și va putea fi observat, cu ochiul liber, pentru câteva ore.

„Nu va fi un spectacol grandios”, a dezvăluit Michael Nolan.

Distanța la care corpul ceresc va trece pe lângă Pământ va reprezenta mai puțin de o zecime din distanța dintre Terra și Lună. Asteroidul va ajunge foarte aproape de sateliții geostaționari ai planetei noastre.

Potrivit cercetărilor făcute asupra meteoritului, expuse în Planetary Science Journal, acesta are o formă alungită, similară cu cea a unei alune. De asemenea, corpul ceresc este unul stâncos, iar oamenii de știință sunt de părere că ar fi alcătuit din materiale de silicat combinate cu nichel și fier.

Citește și: Misiune către asteroidul Psyche! De ce sunt interesati NASA?

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.