Un bărbat de 70 de ani a devenit unul dintre cei mai vârstnici absolvenți de medicină din lume! Ce sfaturi le oferă celorlalți: ''Nu este atât de greu''

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 sep 2024, 09:52

Un bărbat de 70 de ani a devenit  unul dintre cei mai vârstnici absolvenți de medicină din lume

Sursa: edition.cnn.com

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a absolvit facultatea de medicină, devenind cel mai vârstnic absolvent din lume. Ce sfaturi are bărbatul pentru cei din jurul său?

La 70 de ani, un bărbat a sfidat așteptările și a devenit unul dintre cei mai vârstnici absolvenți de medicină din lume. Povestea sa este una de curaj și perseverență, demonstrând că niciodată nu este prea târziu să-ți urmezi visurile.

La 70 de ani a devenit absolvent de medicină

La vârsta de 70 de ani, Toh Hong Keng a sfidat convențiile și a devenit unul dintre cei mai vârstnici absolvenți ai unei facultăți de medicină din lume.

Fost executiv în Malaezia, Toh a decis că pensionarea nu era pentru el, așa că și-a petrecut ultimii cinci ani studiind pentru a deveni medic. Povestea lui este una de determinare, perseverență și depășirea limitelor impuse de societate și de corpul uman îmbătrânit.

Când Toh s-a înscris la facultatea de medicină Southwestern University PHINMA din Cebu, Filipine, colegii săi și-au imaginat că era unul dintre profesori. Bărbatul cu părul gri se distingeau clar de ceilalți, care aveau vârsta de aproximativ 20 de ani.

Cu toate acestea, el era la fel ca și ei – un boboc la medicină. „Familia și prietenii mei au fost surprinși la început. Câțiva dintre prietenii mei au crezut că sunt nebun să vreau să studiez medicina la această vârstă”, a mărturisit Toh în timpul unei conversații la o cafea, în Hong Kong, orașul în care a locuit timp de decenii.

Toh a devenit unul dintre cei mai bătrâni absolvenți de medicină din lume

În iulie, Toh a absolvit în cele din urmă, devenind unul dintre cei mai bătrâni absolvenți de medicină din lume. A fost un drum lung și dificil, iar Toh recunoaște că nu a fost întotdeauna ușor. „ La vârsta de 65-70 de ani, memoria mea, vederea, auzul și corpul nu mai sunt la fel de bune ca atunci când eram mai tânăr”, a spus el, potrivit CNN. Aceste provocări fizice au fost doar o parte din dificultățile pe care le-a întâmpinat.

Toh și-a petrecut cea mai mare parte a vieții lucrând în domeniul vânzărilor de tehnologie, o carieră plină de succes. Dar pentru el, pensionarea nu a însemnat mese lungi de prânz și jocuri de golf. În schimb, fiecare zi timp de cinci ani a însemnat ore de studiu intens, învățând anatomie, ajutat de fișe de studiu, ochelari de citit și cani mari de cafea. „ Singurul motiv pentru care am decis să studiez medicina a fost că voiam să fac ceva util”, a

explicat el. „Am făcut diferite cursuri. Am studiat economie, chimie, inginerie electronică – dar nu vreau să fac asta din nou.”

Cu toate că avea deja mai multe diplome universitare, materialul de studiu de la medicină s-a dovedit a fi foarte dificil. În al treilea an de facultate, Toh a fost nevoit să repete un an după ce nu a reușit să treacă examenul la pediatrie.

În ultimul an, a fost necesar să finalizeze un stagiu de practică de un an în spitale publice și private, cu ture care durau până la 30 de ore. „ De multe ori mi-am spus: «De ce trebuie să fac asta? Poate ar trebui să renunț.»” a mărturisit el. În acele momente dificile, familia sa l-a sprijinit constant, ajutându-l să depășească valurile de îndoială.

Un alt sprijin important a venit din partea colegilor săi mai tineri, care l-au încurajat să nu renunțe. În timpul studiilor, Toh și-a găsit inspirația în cuvântul „sayang”, un termen din limba tagalog care înseamnă că ar fi păcat să nu duci la capăt ceva ce ai început. Colegii săi i-au repetat adesea acest cuvânt, spunându-i cu afecțiune: „Domnule Toh, dacă renunți acum, va fi sayang.”

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Deși a avut multe provocări, Toh nu a cerut niciodată vreun tratament special din partea facultății și a continuat să depună eforturi neîncetate pentru a-și atinge obiectivul. „Domnul Toh este deja un om de afaceri și un profesionist realizat, dar este încă foarte deschis la lucruri noi. Era foarte pasionat și perseverent”, a spus Dr. Marvi Dulnuan-Niog, decanul facultății de medicină.

Toh nu a visat mereu să devină medic. Ideea i-a venit întâmplător, în 2018, în timpul unei vacanțe în Kârgâzstan, unde a întâlnit doi studenți la medicină din India. Această întâlnire l-a inspirat să ia în considerare o carieră în medicină. „Dacă nu voi putea deveni medic practicant, cel puțin voi putea să mă îngrijesc pe mine însumi”, a spus el, explicând motivația sa.

Citește și: Virusul West Nile face o nouă victimă în România. Bărbatul a fost internat în stare gravă, însă medicii n-au mai putut face nimic pentru acesta

După ce a renunțat la cariera sa în 2019, Toh a aplicat la aproape o duzină de universități din Asia, dar multe programe aveau o limită de vârstă între 35 și 40 de ani. Simțindu-se descurajat, a discutat cu fosta menajeră a familiei sale, a cărei fiică absolvise recent medicina în Filipine. După câteva examene și interviuri, Toh a fost acceptat la Southwestern University din Cebu și, în 2019, și-a început călătoria spre medicină.

Ce mesaj le transmite celor in jurul său?

Primul an a fost dificil, dar în 2020 pandemia l-a obligat să se întoarcă în Hong Kong și să-și continue studiile online. Deși nu este clar dacă Toh este cel mai bătrân absolvent de medicină din lume, există alte exemple de medici care au continuat să practice la vârste înaintate. Un astfel de exemplu este Dr. Howard Tucker din Cleveland, Ohio, care la vârsta de 102 ani încă predă neurologie.

Deși Toh nu este convins că va urma pașii necesari pentru a deveni medic practicant, el intenționează să lucreze ca consultant într-o companie din domeniul diagnosticului de alergii și imunologie. În plus, planifică să creeze un fond de burse pentru studenții la medicină care se confruntă cu dificultăți financiare.

Citește și: O profesoară de origine română este prima victimă ucisă la liceul din Georgia, de un elev de doar 14 ani! Christina Irimie era profesoară de matematica și locuia în Georgia

Mesajul său pentru cei care doresc să-i urmeze exemplul este simplu: „Dacă ai un vis să devii medic, poți să-l realizezi la orice vârstă. Studiul medicinei este intensiv și extins, dar nu este atât de greu – este doar muncă grea.”