Un bărbat și cățelușa sa au murit arși de vii, din cauza aerului condiționat. Tragedia a avut loc într-un apartament din București

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 20 aug 2024, 09:55

Greșeala fatală pe care a făcut-o un român în apartamentul său din București

Sursa: Pixabay

Un bărbat a murit ars de viu alături de cățelușa sa, după ce acesta a pornit aerul condiționat, iar aparatul s-a supraîncălzit.

Un bărbat în vârstă de 56 de ani, care suferea de grave probleme de sănătate, a pierit într-un incendiu devastator ce i-a cuprins locuința. Tragedia s-a produs în dimineața zilei de luni, 19 august, în jurul orei 4:30, când bărbatul, soția și fiul dormeau liniștiți în apartamentul lor cu patru camere.

Citește și: Cât ne costă să ținem aerul condiționat deschis toată ziua! Facturile la energie ar putea exploda; „Pe cât posibil să nu dăm temperatura foarte scăzută”

Un bărbat și cățelușa sa au murit arși de vii, din cauza aerului condiționat

Potrivit vecinilor, incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza unui aparat de aer condiționat suprasolicitat. În aceste zile caniculare, familia apela intens la aparat pentru a face față temperaturilor ridicate, însă se pare că priza care alimenta dispozitivul nu a mai făcut față consumului, fapt ce a provocat un incendiu.

Vecina care locuiește deasupra apartamentului a fost cea care a sesizat pericolul, după ce a simțit un miros de fum și a alertat imediat autoritățile printr-un apel la 112. În scurt timp, flăcările au cuprins întreaga locuință, iar fumul dens a făcut ca intervenția să fie extrem de dificilă.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”

Dormeam și am auzit țipete pe scară, bufnituri, a pocnit ceva, nu-mi dau seama. A venit vecina de alături la noi că nu mai putea să respire și după au venit în cinci minute pompierii și ne-au scos afară din casă”, spune o vecină, conform ȘtirileProTv.

Pompierii, sosiți de urgență la fața locului, au reușit să o scoată pe soția bărbatului și pe fiul acestuia din locuință, chiar în ultimul moment.

Din păcate, pentru bărbat, care avea grave probleme renale și se deplasa cu dificultate, ajutorul a venit prea târziu. Acesta a fost găsit fără viață într-una dintre camerele apartamentului.

Pe lângă pierderea umană, incendiul a provocat și moartea animalului de companie al familiei, o cățelușă. De asemenea, patru persoane din blocul afectat au primit îngrijiri medicale la fața locului, din cauza inhalării de fum și a șocului suferit.

Aparatele de aer condiționat ne pot pune viața în pericol

Potrivit unei organizații internaționale, în Statele Unite, suprasolicitarea aparatelor de aer condiționat provoacă anual aproximativ 20 de decese și 150 de răniri în incendii. Experții recomandă verificarea atentă a echipamentelor electrice și asigurarea că siguranțele, prizele și ștecherul sunt compatibile și adecvate pentru a preveni astfel de tragedii.

„În general, are legătură cu instalația electrică.

Oamenii nu au foarte multe prize în casă și atunci au nevoie de un prelungitor. Vin cu un prelungitor și în afară de consumatorii pe care îi utilizau ei zi de zi mai adaugă fie un ventilator, un aer condiționat și toate le bagă în același prelungitor. Cablul începe să se încălzească, iar protecția dacă nu este aleasă corespunzător ea nu vă deconecta. Toată problema vă pica pe acest cablu care se vă topi și va lua foc. De obicei, prelungitoarele le găsim fie pe covor fie sub mobilă și din cauza suprasarcinii se încălzesc și vor lua foc”, a declarat Adrian Chelaru, electrician, potrivit sursei citate.