Un copil a fost luat de lângă mama sa, după o sesizare a medicului de familie: „Dați-i copilul înapoi, pentru că ea nu a fost o mamă rea” Ce răspuns a oferit Protecția Copilului

Author: Laura Macovei

O mamă din București se luptă pentru a-și recupera copilul, după ce a fost predat în mâinile asistenților maternali. Totul ar fi început de la o izbucnire nervoasă a micuțului

Sursa: colaj (sursa: Digi24)

O femeie din București trece printr-o situație de nedescris, după ce fiul i-a fost luat din brațe, iar Protecția Copilului l-a trimis pe mâinile asistenților maternali.

O mamă din București trăiește o dramă sfâșietoare după ce fiul său a fost preluat de autorități și plasat în grija unor străini, în urma unei sesizări făcute de medicul de familie.

Citește și: Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se întâmplă cu minorul, dar și ce au descoperit anchetatorii în casa părinților

Femeia luptă pentru a-și recupera fiul

Totul a început în urma unei vizite la medicul de familie, când micuțul s-a agitat și a început să plângă după ce i-a fost luat telefonul. Această reacție a copilului, combinată cu presupusele probleme emoționale ale mamei, l-au determinat pe medic să facă o sesizare către DGASPC. În aceeași zi, autoritățile au demarat procedurile de preluare a copilului.

[Sursa: Pixabay]

Inițial, băiețelul a fost plasat în grija unui asistent maternal, însă ulterior a fost dat în plasament la bunicii materni, care locuiesc la 80 de kilometri de București. Mama, Alina Păsărelu, a fost dusă la psihiatrie, autoritățile suspectând-o de instabilitate emoțională și episoade depresive. De asemenea, s-a considerat că aceasta ar avea nevoie urgentă de consiliere psihologică.

Alina Păsărelu acuză un abuz din partea DGASPC Sector 6, susținând că a avut mereu grijă de copilul său, pe care l-a educat și l-a dus constant la grădiniță. Ea spune că incidentul de la medicul de familie a fost declanșat doar de faptul că băiețelului i s-a luat telefonul, ceea ce i-a provocat acestuia o stare de agitație și plâns.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cât mai durează până când recalcularea pensiilor se încheie? Președintele Casei Naționale de Pensii Publice a anunțat

„Așteptam la programare și copilul meu voia să se joace cu telefonul, eu nu am vrut să plângă pe motiv că vrea telefonul, și ea mi-a zis „nu-i da telefonul, închide-l”. Și am închis telefonul, și normal că acest copil a plâns că voia să se joace. A fost o situație în care copilul era deja plictisit. Copilul nu este agresiv, are 4 ani”, spune mama copilului.

Situația ridică semne de întrebare asupra deciziilor autorităților, care par să fi ignorat complet existența rudelor apropiate și să fi acționat cu o rapiditate ce lasă loc de interpretări. 

„A fost alta ideea, chiar le-am scris. Dacă e ceva, să retrag sesizarea, eu retrag, dar dați-i copilul înapoi, pentru că ea nu a fost o mamă rea… Dar nici să-l ia așa, dintr-o dată. Puteau să îl integreze, să ducă copilul la o grădiniță. A fost cel mai ușor să ia copilul, să o debarasăm, o declarăm nebună și aia e”, a declarat medicul de familie, conform  Digi24.

Cum a răspuns Protecția Copilului privind această situație

Protecția Copilului pare că nu a mai ținut cont de faptul că băiețelul are o mamă care își vrea copilul înapoi mai presus de orice. 

„Deşi aceştia şi-au exprimat dorinţa de a prelua băieţelul, conform legii minorul a rămas în plasament la asistentul maternal până în momentul în care au fost încheiate toate procedurile de evaluare, prevăzute de legislaţie, pentru a stabili că bunicii materni îndeplinesc garanţiile morale şi condiţiile materiale necesare creşterii şi îngrijirii copilului. În urma acestor evaluări şi a raportului înaintat instanţei de DGASPC Sector 6, instanţa a admis, în cursul zilei de ieri, cererea de stabilire a plasamentului băietului la bunicii săi”, se mai arată în comunicatul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.