Un cunoscut medic din România trage un semnal de alarmă: „Nu ajută și chiar agravează pneumoniile virale!” Ce să nu faci dacă ai luat contact cu o persoană depistată cu COVID-19?

Autor: Amalia Georgescu
Medicul Mihai Craiu a vorbit despre administrarea dexametazonei la pacienții cu coronavirus
Sursa: unsplash

Unul dintre cei mai apreciați medici din România atrage atenția asupra unui lucru foarte important pe care cei care au luat contact cu o persoană depistată cu COVID-19 ar trebui să îl aibă în vedere.

Cum numărul celor care sunt diagnosticați cu coronavirus este tot mai mare, rata de infectare este în creștere în România. Multe persoane obișnuiesc să se trateze acasă cu diferite medicamente, fără ca acestea să le fi fost prescrise de medic, un lucru total greșit în opinia medicului Mihai Craiu.

Medicul Mihai Craiu, sfat pentru pacienții asimptomatici sau care prezintă o formă ușoară a infecției cu coronavirus

Mihai Craiu, medic pediatru, a postat pe contul de facebook un mesaj prin care atrage atenția cu privire la folosirea dexametazonei de către pacienții asimptomatici  sau care au simptome ușoare de COVID-19. Acesta a precizat că acest tratament se administrează doar în cazul celor care dezvoltă forme grave ale bolii și că dacă este luat atunci când nu e nevoie poate face mai mult rău decât bine.

Citeste si: Cele șapte semne care îți arată că ai avut Covid-19. Vezi dacă și tu ai fost infectat

„În România, orice persoană ce a venit în contact cu un bolnav având COVID19-, deseori netestată, aproape intotdeauna fără consult medical riguros, începe să primească mai multe medicamente care nu au ABSOLUT nici o legatură, nici cu recomandarile existente (unele mai bune, altele imperfecte sau depașite, dacă vorbim de cele românești postate pe siteuri oficiale), nici cu dovezile științifice disponibile.

Noi românii suntem creativi și credem în mituri. Realitatea este că cea mai MARE putere de dovadă o au metaanalizele, apoi dovezile din studii randomizate, placebo-controlate și cea mai SLABĂ putere o au opiniile experților. Ale experților medicali reali, nu ale vloggerilor sau ale diverșilor artiști mediatizați nefericit...

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dexametazona NU se dă acasă unor pacienți asimptomatici sau foarte puțin bolnavi. Nu ajută și chiar agravează pneumoniile virale.

Dexametazona este exceptională în formele medii și severe (spitalizate) de pneumonii cu SARS-CoV-2. Conform studiului RECOVERY ea scade mortalitatea la 28 zile cu 1/3.

Nu este prudent să luați dexametazonă fără indicație medicală sau la o indicație greșită, în prima fază a bolii, la domiciliu! Nici măcar nebulizată...

Despre mitul românesc al dexametazonei nebulizate, care se folosește în orice boală respiratorie a copilului, doar un comentariu- e o invenție nefericită.”, a scris medicul Mihai Craiu pe facebook.

Citeste si: Descoperire socanta a cercetatorilor! Ce efecte se pot produce in organism in functie de "doza" de coronavirus cu care te infectezi?