Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în largul Timorului de Est

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 27 feb 2023, 03:55

Autoritățile sunt în stare de alertă. Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în largul Timorului de Est.

Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs, vineri, 27 mai, în largul coastei Timorului de Est, potrivit Institutului american de geofizică USGS, care a avertizat că un tsunami ar putea ”afecta regiunea Oceanului Indian” informează AFP, citată de  News.ro.

Citeste si: Cerul Chinei, roșu ca sângele: „Va fi un cutremur în șapte zile!” Motivul pentru care s-a înroșit cerul în apropiere de Shanghai

Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în largul Timorului de Est

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 51,4 km în largul vârfului estic al insulei Timor, care este împărțită între Timorul de Est şi Indonezia.

Timorul Oriental se află pe Centura de Foc a Pacificului, unde întâlnirea unor plăci tectonice provoacă o activitate seismică importantă.

Nu s-au înregistrat pagube semnificative, potrivit unor postări pe Twitter.

Agenția indoneziană de meteorologie, climatologie și geofizică (BMKG) a declarat că seismul nu a declanșat o alertă de tsunami.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Timorul de Est este situat în zona supranumită "Cercul de Foc" al Pacificului, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă cutremure frecvente, aici se înregistrează aproximativ 85% din activitatea seismică mondială.

Citeste si: Cutremurul de 7,4 grade care a zguduit România din temelii pe 10 noiembrie 1940: „Toate ceasurile s-au oprit. Au căzut turnuri de la sfintele biserici, iar din subsol iese fum”

Timorul de Est, cu o populație de 1,3 milioane de locuitori, este cea mai tânără țară din Asia de Sud-Est și a sărbătorit recent 20 de ani de independență. Fosta colonie portugheză și-a declarat independența față de Indonezia în 2002, după 24 de ani de ocupație.

În februarie, un seism cu magnitudinea de 6,2 în Sumatra de Nord, în Indonezia vecină, a provocat moartea a cel puţin opt persoane.

În 2004, un cutremur de magnitudinea 9,1 în largul coastelor Sumatrei a declanșat un tsunami care a ucis 220.000 de oameni în întreaga regiune, inclusiv 170.000 de indonezieni.