Un cutremur de magnitudinea 7 a zguduit Rusia, urmat de o erupție vulcanică. Autoritățile au emis o alertă de tsunami

Autor: Andrei Costanda

Un cutremur cu magnitudinea de 7 a lovit regiunea Kamceatka din Rusia

Sursa: PixaBay

Un cutremur puternic, urmat de o erupție vulcanică, a zguduit regiunea Kamceatka din Rusia, provocând alertă de tsunami și evaluarea potențialelor daune în clădiri.

Sâmbătă, regiunea Kamceatka din Rusia a fost lovită de un cutremur de magnitudine 7, care a avut epicentrul în Marea Bering, la o adâncime de 51 de kilometri.

Cutremurul a provocat erupția vulcanului Shiveluch

Cutremurul s-a produs în largul coastei estice a peninsulei Kamceatka, la aproximativ 90 de kilometri est de orașul Petropavlovsk-Kamchatsky, capitala regiunii. Seismul a declanșat o serie de evenimente care au ridicat nivelul de alertă în zonă, autoritățile monitorizând îndeaproape situația.

Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC) și agenția de stat rusă TASS au raportat despre intensitatea cutremurului, subliniind că adâncimea sa semnificativă a contribuit la atenuarea efectelor devastatoare pe uscat. Cu toate acestea, cutremurul a fost suficient de puternic pentru a declanșa o erupție a vulcanului Shiveluch, unul dintre cei mai activi și mai periculoși vulcani din regiunea Kamceatka.

La scurt timp după cutremur, vulcanul Shiveluch a erupt, eliberând o coloană de cenușă care s-a ridicat până la 8 kilometri deasupra nivelului mării.

Erupția a fost însoțită de un jet de lavă, care a adăugat o notă de dramatism suplimentar evenimentului seismic deja major. Conform agenției TASS, care a citat surse locale, nu au fost raportate victime în urma erupției, însă monitorizarea activității vulcanice și evaluarea eventualelor daune continuă.

Vulcanul Shiveluch, cu o înălțime de 3.283 de metri, este format din trei componente principale: stratovulcanul „Old Shiveluch”, o calderă veche și „Young Shiveluch”, care este activ.

Domul de lavă al „Young Shiveluch” are o înălțime de 2.500 de metri și reprezintă o sursă constantă de activitate vulcanică. Shiveluch este situat la intersecția arcurilor insulelor Kuril-Kamceatka și Aleutian, la aproximativ 50 de kilometri de satul Kliuchi și la 450 de kilometri de Petropavlovsk-Kamchatsky.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Ar mai îmbrăca Oana Niculescu Mizil rochia de mireasă pentru a doua oară? „Sunt o femeie tânără, în putere, o femeie căreia îi place și viața.”

Citește și: Meteorologii ANM au emis cod galben, portocaliu și roșu de caniculă în România: Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius

Citește și: Patrick și Virginia, dezvăluiri picante în camera roșie: „Cum ar fi fost dacă ai fi avut și tu răbdare...”. Cei doi concurenți au avut parte de un moment de sinceritate

Alertă de tsunami în urma cutremurului

În urma cutremurului și a erupției vulcanice, autoritățile americane și ruse au emis inițial alerte de tsunami, având în vedere potențialul de formare a valurilor periculoase. Sistemul Național de Avertizare de Tsunami din SUA a menționat că valuri tsunami ar putea afecta zonele aflate pe o rază de 300 de kilometri de epicentrul cutremurului de-a lungul coastelor Rusiei.

Cu toate acestea, Ministerul rus pentru Situații de Urgență a anunțat ulterior că nu a fost necesară emiterea unei alerte oficiale de tsunami, deși monitorizarea continuă.

Deși nu au fost raportate „pagube majore” imediat după cutremur, autoritățile au început să examineze clădirile din zonă pentru a determina posibilele daune, cu un accent deosebit pe facilitățile sociale. Evaluările sunt în desfășurare, iar autoritățile rămân în alertă în cazul unor replici sau alte evenimente legate de activitatea seismică și vulcanică din regiune.

 


Continuă șirul dezvăluirilor și acuzațiilor în ”Casa iubirii”. Iată cum se apără Patrick în fața acuzațiilor aduse!