Un cutremur puternic a avut loc, marți seară, în județul Gorj. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe, chiar și în Capitală

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 19 apr 2024, 00:20

Marți, la ora 23:30, a avut loc un cutremur puternic în România, care s-a resimțit până în Capitală.

Un nou cutremur puternic s-a produs în județul Gorj, marți, la ora 23:30. Cutremurul a fost resimțit și în București.

Marți, s-a produs un cutremur în zona seismică Rasova

Un nou cutremur a avut loc în România, în zona seismică Rasova, județul Gorj, aproape de Târgul Jiu.

Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul a avut o magnitudine de 4,4 grade Richter.

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 6 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 64 km nord de Drobeta-Turnu Severin, 6 km vest de Târgu Jiu.

Citește și: Un cutremur de 7,4 grade a fost resimțit. Alerta de tsunami a fost emisă în această zonă

Seismul ar fi avut epicentrul la Rasova/Lelești. Conform mai multor cetățeni din județul Gorj, cutremurul s-a simțit destul de puternic la blocuri dar și la case în localitățile Peștișani, Telești, Bălești, Lelești și Preajba.

Acest seism s-a resimțit și în Mehedinți.

Potrivit ISU Gorj, până în acest moment, nu au fost semnalate situații de urgență generate de cutremur: "În urmă cu puțin timp, în Oltenia, Gorj s-a produs un cutremur cu intensitatea de peste 4 pe scara Richter.

Până în acest moment, nu au fost semnalate situații de urgență generate de cutremur!”.

 

Marți au avut loc mai multe cutremure în această zonă

[Sursa: pixabay.com]

Locuitorii din Târgu Jiu au a spus că acest cutremur, de 4,4 grade Richter, s-a resimțit destul de intens.

Reprezentanții INFP au declarat că: ”În ziua de 18.07.2023, 23:30:55 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1,

la adâncimea de 10.2 km.

Cutremurul s-a produs la 14km NV de Târgu Jiu, 65km NE de Drobeta-Turnu Severin, 72km S de Hunedoara, 87km S de Deva, 97km V de Râmnicu Vâlcea, 99km E de Reșița”.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Tot marți, în această zonă au avut loc mai multe cutremure. Astfel că, În ziua de 18.07.2023, 12:55:42 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.2, la adâncimea de 14.8 km.

Cutremurul s-a produs la 20km NV de Târgu Jiu, 65km S de Hunedoara, 69km NE de Drobeta-Turnu Severin, 79km S de Deva, 95km E de Reșita.

Citește și: Cutremur astăzi în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Sâmbătă a avut loc un cutremur în zona Vrancea

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că sâmbătă, 15 iulie, a avut un cutremur în zona seismică Vrancea de magnitudine 3, la ora locală 03:04.

Cutremurul recent, care s-a produs la o adâncime de 130,9 kilometri, a fost localizat în apropierea următoarelor orașe: Vrancea, Vrancea, Vrancea, Vrancea, Vrancea, Vrancea și Vrancea: 51 de kilometri vest de Focșani, 54 de kilometri nord de Buzău, 65 de kilometri sud de Sfântu-Gheorghe, 72 de kilometri est de Brașov și 82 de kilometri nord-est de Ploiești.

Reamintim că, de la începutul lunii iulie, în România au avut loc 9 cutremure cu magnitudini pe scara Richter cuprinse între 2 și 4,1.

Ce trebuie să conțină un kit de supraviețuire în caz de cutremur?

Conținutul kitului trebuie schimbat cel puțin o dată pe an, iar stocul de apă și alimentele trebuie înlocuite. Trusa trebuie ținută cât mai aproape de ieșire și trebuie să conțină următoarele:

Apă și alimente – aproximativ 5 litri de apă, de persoană – conserve sau alimente neperisabile, deschizător de conserve – alimente pentru copii, dacă este cazul

Medicamente și materiale de uz medical – medicamentele necesare dacă suferiți de boli cronice: astm, diabet zaharat, hipertensiune arterială etc. – analgezice, antiseptice – dezinfectant și bandaje – mănuși și mască sterilă

Produse de igienă – gel anti-bacterian – batiste, șervetele umede, prosoape de hârtie, hârtie igienica, scutece etc. – haine de schimb.

Materiale de primă necesitate – pătură sau sac de dormi – fluier – briceag – lanternă cu baterii – radio cu baterii

– chibrituri (păstrate în recipiente închise ermetic) – încălțăminte rezistentă

Acte și bani – copii ale actelor importante: carte de identitate, contractul casei, asigurări, contracte, analize medicale etc (păstrate în pungi de plastic închise ermetic) – bani

Sursă: facebook.com