Un cutremur puternic a avut loc, marți seară, în județul Gorj. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe, chiar și în Capitală

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 19 apr 2024, 00:20

Marți, la ora 23:30, a avut loc un cutremur puternic în România, care s-a resimțit până în Capitală.

Un nou cutremur puternic s-a produs în județul Gorj, marți, la ora 23:30. Cutremurul a fost resimțit și în București.

Marți, s-a produs un cutremur în zona seismică Rasova

Un nou cutremur a avut loc în România, în zona seismică Rasova, județul Gorj, aproape de Târgul Jiu.

Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul a avut o magnitudine de 4,4 grade Richter.

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 6 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 64 km nord de Drobeta-Turnu Severin, 6 km vest de Târgu Jiu.

Citește și: Un cutremur de 7,4 grade a fost resimțit. Alerta de tsunami a fost emisă în această zonă

Seismul ar fi avut epicentrul la Rasova/Lelești. Conform mai multor cetățeni din județul Gorj, cutremurul s-a simțit destul de puternic la blocuri dar și la case în localitățile Peștișani, Telești, Bălești, Lelești și Preajba.

Acest seism s-a resimțit și în Mehedinți.

Potrivit ISU Gorj, până în acest moment, nu au fost semnalate situații de urgență generate de cutremur: "În urmă cu puțin timp, în Oltenia, Gorj s-a produs un cutremur cu intensitatea de peste 4 pe scara Richter.

Până în acest moment, nu au fost semnalate situații de urgență generate de cutremur!”.

 

Marți au avut loc mai multe cutremure în această zonă

[Sursa: pixabay.com]

Locuitorii din Târgu Jiu au a spus că acest cutremur, de 4,4 grade Richter, s-a resimțit destul de intens.

Reprezentanții INFP au declarat că: ”În ziua de 18.07.2023, 23:30:55 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1,

la adâncimea de 10.2 km.

Cutremurul s-a produs la 14km NV de Târgu Jiu, 65km NE de Drobeta-Turnu Severin, 72km S de Hunedoara, 87km S de Deva, 97km V de Râmnicu Vâlcea, 99km E de Reșița”.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Tot marți, în această zonă au avut loc mai multe cutremure. Astfel că, În ziua de 18.07.2023, 12:55:42 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.2, la adâncimea de 14.8 km.

Cutremurul s-a produs la 20km NV de Târgu Jiu, 65km S de Hunedoara, 69km NE de Drobeta-Turnu Severin, 79km S de Deva, 95km E de Reșita.

Citește și: Cutremur astăzi în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Sâmbătă a avut loc un cutremur în zona Vrancea

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că sâmbătă, 15 iulie, a avut un cutremur în zona seismică Vrancea de magnitudine 3, la ora locală 03:04.

Cutremurul recent, care s-a produs la o adâncime de 130,9 kilometri, a fost localizat în apropierea următoarelor orașe: Vrancea, Vrancea, Vrancea, Vrancea, Vrancea, Vrancea și Vrancea: 51 de kilometri vest de Focșani, 54 de kilometri nord de Buzău, 65 de kilometri sud de Sfântu-Gheorghe, 72 de kilometri est de Brașov și 82 de kilometri nord-est de Ploiești.

Reamintim că, de la începutul lunii iulie, în România au avut loc 9 cutremure cu magnitudini pe scara Richter cuprinse între 2 și 4,1.

Ce trebuie să conțină un kit de supraviețuire în caz de cutremur?

Conținutul kitului trebuie schimbat cel puțin o dată pe an, iar stocul de apă și alimentele trebuie înlocuite. Trusa trebuie ținută cât mai aproape de ieșire și trebuie să conțină următoarele:

Apă și alimente – aproximativ 5 litri de apă, de persoană – conserve sau alimente neperisabile, deschizător de conserve – alimente pentru copii, dacă este cazul

Medicamente și materiale de uz medical – medicamentele necesare dacă suferiți de boli cronice: astm, diabet zaharat, hipertensiune arterială etc. – analgezice, antiseptice – dezinfectant și bandaje – mănuși și mască sterilă

Produse de igienă – gel anti-bacterian – batiste, șervetele umede, prosoape de hârtie, hârtie igienica, scutece etc. – haine de schimb.

Materiale de primă necesitate – pătură sau sac de dormi – fluier – briceag – lanternă cu baterii – radio cu baterii

– chibrituri (păstrate în recipiente închise ermetic) – încălțăminte rezistentă

Acte și bani – copii ale actelor importante: carte de identitate, contractul casei, asigurări, contracte, analize medicale etc (păstrate în pungi de plastic închise ermetic) – bani

Sursă: facebook.com