Update Live: Rușii atacă orașe cu rachete, soldându-se cu pierderi și răniți, în ziua 643 de război

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 30 nov 2023, 12:35

Un depozit cu drone din Rusia a fost distrus de armata ucraineană.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Depozitul pentru drone Shahed distrus de atacul cu drone ucrainene

Mai multe explozii au avut loc în apropierea centralei nucleare Hmelnîțkîi.

Atacuri devastatoare au avut loc în mai multe orașe din Ucraina

Într-o nouă escaladare a conflictului, bombardamentele armatei ruse au lovit orașele din estul Ucrainei, lăsând în urmă un bilanț tragic de cel puțin un mort și zece răniți în cursul nopții de miercuri spre joi. Ministrul de Interne al Ucrainei, Igor Klimenko, a confirmat atacul și a dezvăluit că șase rachete S-300 au devastat orașele Pokrovsk, Mirnograd și Novogrodivka, situate la aproximativ patruzeci de kilometri nord-vest de Avdiivka, o localitate asediată de forțele

ruse de aproape două luni.

Orașele afectate au suferit pagube semnificative, iar tragedia s-a soldat cu pierderea unui bărbat în Novogrodivka, unde echipele de urgență încă caută alte patru persoane sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale. În Pokrovsk, un bebeluș în vârstă de șase luni și doi băieți adolescenți, de 16 și 13 ani, au fost răniți în urma atacurilor. Imaginile cutremurătoare și rapoartele tragice demonstrează amploarea distrugerilor provocate de rachetele ruse, aducând suferință comunităților vulnerabile din estul Ucrainei.

Avdiivka, orașul care a fost supus asediului timp de aproape două luni, a devenit epicentrul unui conflict devastator. Rușii au intensificat atacurile, utilizând rachete S-300 pentru a-și atinge țintele, lăsând în urmă distrugeri și victime nevinovate. Situația precară din regiune se agravează pe zi ce trece, iar comunitățile locale se confruntă nu doar cu pierderile materiale, ci și cu durerea și suferința umană provocate de acțiunile militare violente.

Pe fondul acestor evenimente tragice, comunitatea internațională și liderii mondiali au reacționat prompt, exprimând îngrijorare și condamnând atacurile rusești. Apelurile la încetarea imediată a focului și reluarea negocierilor pentru o soluție pașnică au devenit tot mai presante, în speranța de a stopa suferința populației civile din estul Ucrainei. Cu lumea privind cu îngrijorare evoluțiile din regiune, este esențială o abordare rapidă și coordonată pentru a pune capăt acestui conflict devastator.

Depozitul Shahed bombardat de Ucraina

O explozie puternică a zguduit orașul Breansk din Rusia, marcând un eveniment deosebit de grav. Agenția de știri Unian a raportat că un depozit vital pentru dronele Shahed a fost ținta unui atac devastator, în urma căruia a fost complet distrus. Incidentul face parte dintr-o serie de atacuri cu drone ucrainene asupra aceluiași depozit, conform informațiilor furnizate de agenția menționată.

Potrivit rapoartelor, acesta nu este primul atac asupra depozitului pentru drone Shahed din Breansk. Anterior, depozitul ar fi fost supus altor atacuri cu drone ucrainene. Conflictul din regiunea respectivă a escaladat, iar infrastructura militară devine tot mai frecvent ținta atacurilor. Cu toate acestea, ultimul atac a avut consecințe deosebit de grave, cu explozia distrugând complet depozitul, provocând daune semnificative și creând îngrijorări cu privire la escaladarea situației.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În urma exploziei, oficialii ruși au emis un avertisment cu privire la consecințele acestor atacuri, subliniind necesitatea unei acțiuni imediate și eficiente pentru contracararea amenințărilor la adresa securității naționale. Situația tensionată continuă să capteze atenția comunității internaționale, care urmărește cu îngrijorare evoluțiile în regiune.

Citește și: Un jurnalist rus s-a stins din viață din cauza unei lovituri ucrainiene în ziua 638 de război în Ucraina

Explozii în apropierea centralei nucleare Hmelnîțkîi

În altă parte a Europei de Est, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a emis un comunicat de presă tulburător, raportând mai multe explozii în apropierea centralei nucleare de la Hmelnîțkîi, Ucraina. Incidentul a avut loc în cursul nopții și a fost înregistrat pe parcursul a 20 de minute, conform declarației AIEA.

Comunicatul AIEA a evidențiat gravitatea situației, subliniind riscurile majore pentru securitatea nucleară în regiune. Organizația internațională a cerut o investigație detaliată și transparentă pentru determinarea cauzelor exacte ale incidentului și evaluarea daunelor potențiale asupra centralei nucleare. Comunitatea internațională urmărește acum cu atenție evoluțiile și așteaptă rezultatele anchetei pentru a înțelege amploarea și consecințele acestor explozii în apropierea unei instalații nucleare critice.

Kremlinul propune "Acord de Loialitate" pentru străini

Într-o mișcare neașteptată și îngrijorătoare, Ministerul rus de Interne a dezvăluit un proiect de lege menit să impună un "Acord de Loialitate" străinilor care pășesc pe teritoriul Rusiei. Această propunere survine în contextul în care regimul lui Putin intensifică restricțiile și controlul asupra opiniei publice, atât în interiorul țării, cât și în privința vizitatorilor străini.

Proiectul de lege, încă neconfirmat de Reuters, vizează limitarea libertăților străinilor care pășesc pe pământ rusesc. Aceștia ar fi forțați să semneze un acord prin care li se interzice cu fermitate să critice politica oficială a regimului lui Putin și să discrediteze istoria militară a Rusiei, în special din perioada sovietică. Această mișcare drastică se încadrează într-un efort amplu de a amorsa o propagandă puternică, consolidând ideea că agresiunea militară din Ucraina este parte a unei bătălii existențiale cu Occidentul.

Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale planificate pentru martie anul viitor, Putin pare să își consolideze controlul asupra opiniei publice și să își asigure că orice formă de critică sau contestare este sufocată. Legile represive, inițiate în urma invaziei Ucrainei, sunt acum extinse și asupra străinilor care intenționează să călătorească în Rusia. Aceștia vor fi obligați să semneze un acord care îi va împiedica să influențeze activitățile autorităților ruse și să discrediteze politica internă și externă a țării.

Citește și: Update Live: Miniștrii de externe NATO dezbat continuarea sprijinului pentru Ucraina, în ziua 643 de război în Ucraina

Pe lângă interdicțiile politice, acordul include și clauze controversate privind moralitatea, familia și "relațiile sexuale netradiționale". De asemenea, se preconizează o interdicție strică asupra distorsionării adevărului istoric, mai ales în ceea ce privește contribuția sovieticilor la victoria asupra fascismului. Sintagma "adevăr istoric" ridică semne de întrebare cu privire la manipularea istoriei în scopuri politice.